Pages

ASK ME .......fill in the boxes with your questions. InsyaAllah, get the answer within 48 hours!

Name:
Email Address:
Kategori Pembaca Pelajar saya
Remaja / Pelajar
Belia / Penuntut IPT
Dewasa
Warga Pendidikan
Komen dan Cadangan penambahbaikan blog.
Kongsikan apa-apa sahaja. Utarakan soalan anda. InsyaAllah, saya akan berusaha menjawabnya.

This contact form was created by Freedback.

Berpindah-MOVING-

assalamualaikum.

Bermula Januari 2012, anwarjauhari telah menjadikan blog http://cikguhairul.blogspot.com sebagai laman utama.

Justeru, laman anwaruitm ini hanya akan digunakan bagi memuatkan entri tahap tinggi yang tidak sesuai dimuatkan di dalam blog cikguhairul.

Walaupun begitu, setiap komen dan maklumbalas (borang freedback) yang pengunjung tinggalkan tetap saya berikan perhatian.InsyaAllah.

Tuesday, March 30, 2010

How far the involvement of students in Web 2.0 Social Space?



OPEN INTERVIEW QUESTIONS


Dear Friends:
 PLEASE ANSWER THIS open interview, especially people in education field. Thank you for your cooperation..


info about WEb 2.0
http://ed227.blogspot.com/2010/03/web-20-social-spaces-and-techno.html

Research question 1
How far the involvement of students in Web 2.0 Social Space?

1)      Do you have any social spaces account? How many?
2)      Do you participate actively in each social space that you joined?
3)      Do you enjoy participating in such spaces like chatroom, post comments etc

Research question 2
What are the effects of usage of Web 2.0?
1)      How many hours in a day that you spend in such spaces?
2)      Does it affect your study schedule?
3)      Do you agree that social spaces helps you associates better among your friends?
4)      Do you agree that through this social spaces can enhances your techno-pedagogical skills.


Research question 3
Does Web 2.0 Social Spaces enhance the student’s learning experiences?

1)      Do you agree that Social Spaces could be a medium for you to share your knowledge’s with other friends in terms of sharing resources in pedagogical expertise?
2)      Have you ever use conference to discuss about academic or doing discussion group? With who?






http://www.facebook.com/notes/anwar-jauhari/web-20-social-space/375109223847

Saturday, March 27, 2010

EARTH HOUR, Agenda Barat Mensucikan Diri _pandaicover_

memang saya tak sokong kempen Earth Hour. tapi tak sempat nak mengarang. sekadar kongsikan bersama.:

EARTH HOUR, Agenda Barat Mensucikan Diri _pandaicover_

Semalam, masyarakat Malaysia yg mempunyai kesedaran yg tinggi terhadap pemanasan global dan isu-isu semasa global telah menutupkan lampu2 dirumah-rumah mereka. Ini menyambut baik kempen 60 earth hour iaitu menutupkan lampu selama 1jam bermula 8.30 hingga 9.30mlm... Dikatakan cahaya lampu yg agak mempunyai haba antara penyebab kepada kerosakkan ekosistem dimuka bumi ini. Tapi adakah ada kebenarannya???

Cahaya, Nur, dan Light sgt penting pada kite semua. aku bukan nak crite pasal Cahaya atau pasal earth hour. Korang nak tutup lampu, korang punya suka sbb aku pun tutup lampu gak malam tadi. Tp aku nak cerita pasal penganjur menatang Earth Hour tue... Siapa punya idea tahap batu geliga cincin nie??? Org Malaysia ke??? Org Melayu??? Org kampung aku??? Ish... tak mungkin..... Aku kenal org kampung aku, xkan dieorg bleh terpikir satu idea cukup genius nie...
Korang caya tak kalo aku ckp idea Earth Hour nie idea barat??? Aku tak caya... Tp itulah... camner nak ckp ntah...

Bermula pada zaman renaissant, pelbagai alatan2 dan ciptaan2 untuk memanaskan bumi telah dicipta. Kite patut terima kasih kepada datuk nenek org eropah sebab cipta benda2 yg datuk nenek kite xleh cipta(camner nak cipta, lu org barat sudah kasi serang ini tanah melayu). Kalo diorg xcipta, mampuih aku nak ade blog mcm nie.. Aku pun pandai terima kasih gak..Tp walaupun barat byk membantu senangkan hidup aku(ada kereta, komputer, mesin2 dll) tp takkan aku nak sokong barat kut... Ingat aku bodoh apa..

Berbalik cerita penciptaan utk pemanasan. Lepas tue sampai zaman skrg industri eropah berkembang maju dan pemanasan turut meningkat laju. So, sapa yg dulu memajukan pemanasan, confirm la barat. Berapa banyak kilang2 besar org2 eropah yg membantu dlm peningkatkan pemanasan??? Bukan sahaja dieorg bena kilang2 tue kat negara dieorg, die bina plak kat negara2 laen termasuk negara kita. apa kita nak buat, kita kan Pembangunan Diutamakan.

Dan tiba2, bencana alam melanda, mala petaka dibumi semakin kerap akibat pemanasan global, tiba2 dtg plak idea nak selamatkan bumi nie plak. Dah buat, baru nak nyesal. Nyesal ke??? Tipu semua tue..
Datang idea Earth Hour, abis semua penduduk bumi digalakkan tutup lampu, bergelaplah kita(Gelap2 nie ada kelebihan dan ada gak kecelakaan).

Tapi apsal kempen nie menggalakkan hanya individu??? Apsal die tak gesa syarikat2 besar, kilang2 besar turut mengelapkan company mereka??? Kilang2 besar yg ada kat eropah n amarika tue, apsal dia tak shutdown je bekalan electric??? sejam je... Bodoh ke apa tutup supply kilang selama sejam???!!! Breakdown 30minit pun rugi juta2, nie plak nak suruh sejam... Marah sorang tokey Yahudi merangkap Ahli Jawatan Kuasa Tertinggi Freemanson. Korang suruh je biri2 hitam(yahudi menganggap selain dari bangsa yahudi adalah sama taraf dgn biri2 hitam) nie tutup lampu. Nanti kite akan kelihatan seperti hero pada dunia, menyelamatkan bumi nie.

Itulah agenda nya, agenda yahudi, buat masalah pada dunia, pastu selesaikan sendiri. Dan ia akan kelihatan seperti Hero yg menyelamatkan keadaan yg genting, padahal keadaan genting itu mereka yg cipta sendiri...

Ingat, tutuplah lampu2 anda dgn lebih awal supaya ia dapat menjimatkan elektrik dan tak membazir. Membazir itu saudara syaitan, syaitan tue saudara yahudi dan amerika. So, kalau terasa nak ada saudara org amerika, membazir lah selalu....

Jimat Cermat Amalan Mulia, Tp Jgn Sampai Kedekut Bankhil pula....

Sekian, pemecahfikiran.... 
 
http://pemecahfikiran.blogspot.com/2010/03/earth-hour-agenda-barat-mensucikan-diri.html

No Israeli Peace Talks Without Settlement Freeze, Abbas Says

No Israeli Peace Talks Without Settlement Freeze, Abbas Says

March 27, 2010, 11:52 AM EDT

By Alaa Shahine
March 27 (Bloomberg) -- Palestinian Authority President Mahmoud Abbas said there would be no peace negotiations with Israel as long as land confiscation and the construction of settlements continued.
“It’s not possible to continue negotiating and work for peace with the persistence of settlements construction and the confiscation of land,” Abbas said in a speech at the annual summit of Arab leaders, held this year in Sirte, Libya.
-Editor: Gavin Serkin
http://www.businessweek.com/news/2010-03-27/no-israeli-peace-talks-without-settlement-freeze-abbas-says.html




SIRTE, Libya: Palestinian President Mahmoud Abbas ruled out US-brokered indirect talks with Israel unless the Jewish state changes its settlement policy.

He demanded a "complete halt to all Israeli practices," particularly in annexed east Jerusalem which the Palestinians want as the capital of their future state.


"Negotiations on the borders (of a future state) would be absurd if Israel decides on the ground the border," he said, in reference to Israeli actions to create facts on the ground.


"We have always said Jerusalem is the jewel in the crown and the gate to peace."


He accused Israel of trying to alter the identity of Jerusalem with "ethnic cleansing on a daily basis" and warned that such practices would lead to "wars in the region." 


"There won't be any (peace) agreement that does not guarantee an end to the occupation, starting with Jerusalem, because there is no sense in having a Palestinian state that does not have Jerusalem as its capital," he said, with an appeal to Arab leaders to help "rescue" Jerusalem. 


http://www.gulf-daily-news.com/NewsDetails.aspx?storyid=274325 

 

Erdogan: Israeli stance on Al-Quds is 'madness'



28/03/2010 05:19:17 AM GMT   Comments (0)     Add a comment     Print     E-mail to friend



Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan has blasted Israel's insistence on its stance to consider the whole Jerusalem (Al-Quds) as its united capital as 'madness.'

"This is madness and it does not commit us in any way," AFP quoted Erdogan as saying in a speech at the Arab summit on Saturday.

"Al-Quds is the apple of the eye of each and every Muslim ... and we cannot at all accept any Israeli violation in the city or in Muslim sites," the Turkish premier added.

The two-day summit hosted by Libya in its Mediterranean city of Sirte kicked off on Saturday to discuss a common strategy to stop the expansion of Israeli settlements in the occupied Palestinian land.

The Arab League chief Amr Moussa has called for the freeze of settlement expansion in east Al-Quds as a crucial precondition for indirect peace talks between the Israelis and Palestinians.

Speaking on the eve of an Arab summit in the Libyan city of Sirte, Moussa said Israel has to scrap its plans to construct 1,600 new housing units in the occupied city before indirect talks with the Palestinians can resume, AFP reported on Friday.

Moussa however cautioned that the so-called Middle East peace process may be "a complete failure", calling on Arab states to seek other alternatives.

"We have to study the possibility that the peace process will be a complete failure," Moussa declared to the summit.

"It's time to face Israel. We have to have alternative plans because the situation has reached a turning-point," he said.


Israel occupied Al-Quds during the six-day war in 1967 and later annexed it in a move never recognized by the international community.

MGH/SC/DT


 

Thursday, March 25, 2010

seks bebas, apa penyelesaiannya?

HIMPUNAN SEJUTA UMMAH




HIMPUNAN SEJUTA UMMAH




1. Dewan Pemuda PAS Pusat membantah sekeras – kerasnya tindakan akhbar di Sweden yang telah menghina Nabi Muhammad SAW.

2. Sebelum ini beberapa karikatur Rasulullah telah dikeluarkan oleh Akhbar di Denmark dan kini pula di akhbar Sweden. Penghinaan seperti ini tidak boleh dipandang ringan oleh ummat Islam bahkan juga non muslim, justeru ia satu pencabulan terhadap kesucian agama.

3. Pemuda PAS juga memandang serius isu yang sedang berlaku di Baitulmuqaddis pada ketika ini. Berikutan pembinaan Kuil Al-Kharab di sebelah Barat Masjid Al-Aqsa yang mencemarkan kehormatan kota suci Ummat Islam. Pihak penjajah Zionis juga mengumumkan pembukaan kuil tersebut sebagai langkah permulaan untuk membina Kuil Haikal Sulaiman di atas tapak Masjid al-Aqsa yang akan diruntuhkan kelak. Ummat Islam di seluruh dunia diseru agar mempertahankan kesucian Masjid al-Aqsa yang menjadi kiblat pertama umat Islam dan bumi Israk Mikraj Rasulullah SAW.

4. Bagi membantah tindakan tersebut, Pemuda PAS akan mengadakan satu himpunan aman bagi membantah tindakan tersebut pada butiran berikut:

Tarikh : 26 Mac 2010 (Jumaat)

Masa : 01.15 pm : - solat Jumaat di Masjid Tabung Haji.

02.00 : - berkumpul dan berarak ke Kedutaan Sweden.

5. Dewan Pemuda PAS Pusat mengharapkan agar semua rakyat Malaysia yang prihatin, sama ada muslim dan non-muslim serta seluruh NGO – NGO yang cintakan keamanan dapat bersama hadir membantah tindakan Akhbar Sweden dan Rejim Zionis yang mencabul kesucian agama Islam.

Semua para wartawan dijemput hadir untuk membuat liputan.





Lagi pembinaan haram rejim Zionis di tanah perkuburan Palestin.


Lagi pembinaan haram rejim Zionis di tanah perkuburan Palestin.

Rabu , 24/03/2010 – Dr Taleb Abu Shaar, Menteri Wakaf dan Agama telah mengecam tentera rejim Zionis  kerana mulakan pembinaan Muzium Toleransi di atas tanah perkuburan Mamanulla, barat Baitulmuqaddis yang diceroboh.
Abu Shaar dalam satu kenyataan Selasa lalu berkata kubur berusia 14 abad itu dianggap sebagai warisan manusia yang terdiri daripada beberapa kubur yang berusia 800 tahun.
Tentera rejim Zionis yang mula membina pagar di atas kawasan 12 dunums di sekitar kubur itu, adalah satu-satunya pihak berkuasa di dunia yang melanggar warisan manusia dan Islam, ujarnya.
sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/

penterjemah : hijjaz


Setiausaha Agung PBB minta Israel tamatkan sekatan ke atas Gaza.

Isnin , 22/03/2010 – Ketua PBB, Ban Ki-Moon masuk ke Gaza semalam menjelaskan beliau bersimpati terhadap keadaan rakyat Palestin di sana dan mahu Israel menamatkan sekatan ke atas Gaza.
Ban yang melakukan lawatan kali kedua selepas perang 22 hari Gaza mahu menghidupkan kembali proses damai di Asia Barat. Beliau masuk ke Gaza melalui sempadan Beit Hanun di mana beliau disambut sekumpulan rakyat Palestin yang mengibarkan bendera Palestin.
Beliau kemudian melawat tempat yang yang masih dalam keadaan yang teruk dimusnahkan Israel dan beliau merasmikan beberapa projek termasuk pembinaan 150 buah rumah, kilang tepung gandum, serta projek pembetungan yang baru diluluskan Israel beberapa hari yang lepas.
Sebelum itu di Tebing Barat pada hari Sabtu, beliau berkata beliau akan melawat Gaza untuk menyatakan sokongan terhadap rakyat Palestin di Gaza dan mahu menekan keperluan untuk tamatkan sekatan ke atas Gaza yang disekat Israel sejak Hamas memerintahnya sejak Jun 2007.
Lawatan Ban selama 2 hari ke kawasan Palestin adalah tujuan menghidupkan proses damai di antara Israel dan Palestin. Beliau berkata PBB komited terhadap perjuangan rakyat Palestin dan akan membantu menyelesaikan segala tuntutan Palestin dalam masa 24 bulan.
sumber : The Palestine Telegraph

penterjemah :  ameen


Yaman keluarkan setem keganasan Israel di Gaza.

Isnin , 22/03/2010 – Pos Yemen dan Pihak Berkuasa Simpanan Pos telah mengeluarkan setem dan poskad jenis baru yang memaparkan keadaan kemanusiaan yang mengerikan dialami oleh warga Palestin di Gaza akibat kepungan Israel di Gaza, menurut pegawai rasmi Yaman.Jameel Al-Dawlah, pengawai daripada Jabatan Telekomunikasi dan Informasi menyatakan kepada PT Selasa lalu bahawa setem itu mencerminkan sokongan kerajaan Yaman untuk rakyat Palestin dan penderitaan yang dialami mereka.
“Contoh setem yang baru dikeluarkan sudah dihantar ke kedutaan Palestin di Sana’a,” katanya. ”Setem-setem ini menunjukkan sikap rasmi Yaman yang menolak pengepungan zalim oleh Israel terhadap rakyat Palestin yang tidak bersenjata di Semenanjung Gaza,” beliau menambah.
sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah :  hijjaz

Ribuan protes di Gaza.

Ahad, 21/03/2010 – Ribuan rakyat mengikuti demonstrasi di Semenanjung Gaza hari ini untuk memprotes pembukaan semula sebuah rumah ibadat abad ke-17 di Baitulmaqdis.
“Dengan darah kami, dengan jiwa kami, kami korban untuk anda, Baitulmaqdis,” teriakan dari orang ramai yang kebanyakannya pelajar sekolah saat mereka melambaikan bendera Palestin dan mengangkat poster-poster “Dome of the Rock” di bandar Baitulmaqdis.
Demonstrasi diadakan di bandar-bandar di Gaza, termasuk Jabaliya, Beit Lahiya, Khan Yunis dan Rafah.
sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah : nurul

Monday, March 22, 2010

22mac


notis berwarna biru mencuri perhatian....
"Wacana ILMU-Semua Komander diwajibkan Hadir"






my research and assignment-just complete!:

Smart Fish Feeder

lions For Lambs



Takziah Terbuka kepada Norhashita (Ibu Meninggal dunia)-alfatihah
Takziah Terbuka Kepada Ahli Rumah Wan (Mangsa Pecah rumah jam 8.30-10.30pg-kelas education in malaysia)

PERINGATAN
kepada warga rumah sewa dan Kolej

PENCURI DAN PENJENAYAH BERLELUASA PADA SETIAP AKHIR SEMESTER!

ALPA MEMBAWA BENCANA
"baca doa setiap kali masuk dan  keluar rumah"



22 mac MINGGU KE 11 ...3 MINGGU LAGI UNTUK TAMAT....SUBMIT newspaper review
23 mac- presentation 1-meeting supervisor
24 mac-present Agrobacterium Tumifaciens
25 mac -sukan tahunan SMKSI (supply 4 unit Walkie talkie)- observation SMKSI- Solat hajat
26 mac-SUBMIT mini research and personal review
27 mac-meeting PEMBINA-majlis makan malam Bomba Dan Penyelamat UiTM
28 mac-kelas tambahan

putrajaya Hot Air baloon Fiesta...wait for my entry...(kalau ada masa la...)


Friday, March 19, 2010


entry ini di copy paste dari blog rahika...

....(pertama dalam 4 tahun, 2 presentation sehari...)


hari ini hari jumaat.


 *AWAS ENTRY PANJANG  dgn gambar*


Jumaat datang lagi. Weeeee~ cLASS dr beh pagi-pagi memang untuk hiburan setempat. Macam biasa, minggu ini giliran 3 lagi group present dieorng punya toys pulak. Hiburan sambil menimba ilmu. ITS FUN. Ok layan jew lah gambo.

 Orang selalu kata, dari sekeping gambar boleh menceritakan seribu macam cerita. Maka, biarlah gambar-gambar ini berbicara. 



oh, ada puppet show dari group fida.


petang, ada 1 lagi kelas, Kelas current issue in education. group intan dan group kak emma present. Ada lah jugak selingan aktiviti mengambil gambar dan merakam video dilakukan. 


tamat


INI NAMANYA ENTRY MALAS. HEHEHE..

http://ed227.blogspot.com/
http://anwaruitm.blogspot.com/

Saturday, March 13, 2010

mac 2010

1 mac-isnin
TEST Education in Malaysia
submit Lion For Lamb Review
http://ed227.blogspot.com/2010/03/lions-for-lambs.html
2 mac-selasa
LAB tissue culture


3 mac-rabu


4 mac -khamis
Kenduri ,Yaasin dan Tahlil Surau Flat S17
5 mac-jumaat
presentation "Baroque Music in learning Science"

6 mac -sabtu
OPKIM Kelab 3B SMK Teluk Panglima Garang 
7 mac-ahad



Program Jati Diri PEERS INTEC SK Kuala Selangor




FIRE DRILL kolej Delima UiTM
Jam 2100-0000
8 mac- Isnin
kunjungan hormat ke PK - selepas "mencium jalan raya"

9 mac-selasa




subculture,hydroponic and last Lab session ...
Kenduri Dr Nabilah Abdullah di Dewan Makan Kolej Teratai
10 mac
submit Reflective essay : Problem Solving in Science
11 mac
test 2 -plant physiology

12 mac


using TOYS in science classroom
presentation series 1



13 mac
Program KACA-INTEC 2010 siri 2 bersama En Rizal Hassan 


14 mac-

15 mac-MINGGU KE 10 ...4 MINGGU LAGI UNTUK TAMAT....
Start presentation Plant Physiology
16 mac-SUBMIT lab report (2 topic)
17 mac-Crowd controll Majlis Perasmian hari Bertemu Pelanggan HEP UiTM (Menteri Pengajian Tinggi)
18 mac-Modul 4 Seminar CaIREX UiTM
19 mac -
2 PRESENTATION--(1)TOYS in science education--(2)STUDENT DEVELOPMENT through cocurriculum
SUBMIT Toys proposal

20 mac 
21 mac 

22 mac MINGGU KE 11 ...3 MINGGU LAGI UNTUK TAMAT....
SUBMIT newspaper review
23 mac COMMON TEST 3
24 mac
25 mac -sukan tahunan SMKSI (supply 4 unit Walkie talkie)
26 mac SUBMIT mini research
27 mac-majlis makan malam Bomba Dan Penyelamat UiTM
28 mac
29 mac MINGGU KE 12 ...2 MINGGU LAGI UNTUK TAMAT....

30 mac
31 mac- taklimat pengungsian bangunan Kolej Perindu UiTM


...........setelah 15 hari tak menyentuh internet, cukuplah sehari untuk update semuanya.....