Pages

ASK ME .......fill in the boxes with your questions. InsyaAllah, get the answer within 48 hours!

Name:
Email Address:
Kategori Pembaca Pelajar saya
Remaja / Pelajar
Belia / Penuntut IPT
Dewasa
Warga Pendidikan
Komen dan Cadangan penambahbaikan blog.
Kongsikan apa-apa sahaja. Utarakan soalan anda. InsyaAllah, saya akan berusaha menjawabnya.

This contact form was created by Freedback.

Berpindah-MOVING-

assalamualaikum.

Bermula Januari 2012, anwarjauhari telah menjadikan blog http://cikguhairul.blogspot.com sebagai laman utama.

Justeru, laman anwaruitm ini hanya akan digunakan bagi memuatkan entri tahap tinggi yang tidak sesuai dimuatkan di dalam blog cikguhairul.

Walaupun begitu, setiap komen dan maklumbalas (borang freedback) yang pengunjung tinggalkan tetap saya berikan perhatian.InsyaAllah.

Monday, December 29, 2008

berjaya akhirnya kem lepasan spm 2008



alhamdulillah, akhirnya kami kem lepasan spm telah berjaya dilaksanakan . secara keseluruhan saya sangat berpuas hati dengan kem kali ini. kali ini saya diamanahkan sebagai setiausaha kem. barulah tahu betapa peritnya menjadi setiausaha, dalam team pentadbiran. (selama ni saya cukup lantang mengkritik team pentadbiran prog yang saya sertai.)

buat pertama kalinya saya tidak melibatkan dir dalam sebarang pengisian, mahupun LDK. maklumlah banyak tugasan s/u yang perlu dibuat.tidak bercampur pun dengan peserta. sesi taaruf tak dapat turut serta. sesi salam akhir pin tak dapat turut serta. terpaksa meringkuk dalan pusat operasi kem. Cuma saya diberi peluang memberi ceramah/ perkongsian mengenai kursus pendidikan.

program kali ini , pesertanya terdiri daripada lepasan spm seluruh malaysia. 66 peserta akhwaat dan 24 ikhwah. diuruskan oleh 20 urusetia ikhwah dan 8 urusetia akhwat. 11 fasilitator akhwat dan 6 fasilitator ikhwah. menguruskan peserta dan urusetia seramai 113 orang ini pun saya tidak berpeluang tidur selama 2 hari. tidak merasa tidur di atas katil. terpaksa berjaga di meja tempat makan Kem Sri Raudah. tidur beralaskan kerusi berbantalkan meja dan fail......
tak dapat banyangkan jika peserta lebih ramai....

namun, saya tetap berpuas hati.dapat merasai seksanya jadi setiausaha, dapat merasai bagaimana berprogram dengan golongan yang menjaga hubungan lelaki-wanita. sengat berbeza dengan program organisasi lain. diberi kepercayaan sebagai penceramah/penya,pai. first time buat sijil untuk peserta. menjadi mentor untuk bendahari kem....berkenalan dengan ramai pejuang dan macam -macam lagi yang saya dapat.

=gambar lain kali ye====

tamat sahaja kem ni, semester baru bermula.kali ini proses pendaftaran kolej amat mudah. semua penghuni puji pengurusan kolej. dahulu memang kami tak berpuas hati. tapi sekarang 'lima bintang untuk kolej teratai UiTM'...kelas dijadualkan bemula 30disember.tapi biasanya minggu pertama kelas belum serius lagi...

Wednesday, December 24, 2008

TAMAT Sukan universiti asia 2008


asean university games 2008


alhamdulillah
tamat akhirnya sukan universiti asia ni...
ada banyak perkara yang boleh diceritakan. tapi buat masa ni belum sempat lg nak tuls panjang-panjang. tamt sahaja SUA, saya terpaksa buat persiapan untuk Kem Lepasan SPM yang akan berlangsung 26dis-28dis ni.

untuk pengetahuan, dalam SUA kali ini pasukan saya** terlibat sebagai urusetia kecil keselamatan. bertugas seperti UNIT KESELAMATAN di UiTM ( spot check kes h/p hilang,kawal bas, marshal konvoi UiTM dan crowd control), juga membantu URUSETIA ( spot check bilik, sentry pagi hingga malam, bantuan unit MEDIC) dan bekerjasama dengan pasukan RELA (crowd control di stadium Nasional dan stadium Putra semasa perasmian dan penutup ).
**38 Komander KESATRIA UiTM Shah Alam + 40 Komander KESATRIA UiTM Kampus Arau.

mcam macam perkara baru yang saya dapat...tak salah jika saya katakan tak rugi terlibat dengan SUA kali ini. walaupun kekuatan dari Komander Shah Alam tak ramai (majoriti menyertai JAMBORI KOMANDER KESATRIA di UiTM MELAKA), tapi dengan bantuan daripada komander Perlis, RELA, kerjasama baik dengan pegawai keselamatan kompleks sukan Negara dan sekarelawan dari UPNM (jawatankuasa induk keselamatan untuk SUA 2008) amanah yang dipikul berjaya kami laksanakan.

sementara tu, saya letak link yangberkaitan dengan SUA ni dahulu.

1-kenangan terindah oleh Atiqah UiTM-sukrelawan perasmian
2. entry AUG oleh syafiq UPNM-takraw dan perasmian
3. muhammadamirulhafiz dari UPNM-perasmian
4-nanako-pasukan sorak
5-kedudukan pingat-fireroll
6-afad -pelari SUA
7-ada pelancaran lagu SUA rupanya...-UMP
sebenarnya ada ramai lagi...cuma saya tak jumpa blog mereka...kalau sesiapa terjumpa, linkkan ke sini ye..

sepanjang SUA ni antara pengajaran dan pengalaman yang saya berjaya kutip adalah
1: sukarelawn UiTM berlatih selama sebulan, dan tidak berpeluang balik bercuti, termasuk balik raya haji semata-mata untuk latihan perasmian. hasilnya alahamdulillah ,seperti yang anda lihat di kaca tv(dalam you tube pun ada). memang menyeksakan. TIADA JALAN PINTAS MENUJU KEJAYAAN.
perasmian
edisi mawi
bunga api
rasanya ada banyak lagi dalam you tube atau dalam web lain, cuma belum jumpa sahaja...

2-kerjasama daripada pelbagai pihak amat mengagumkan saya. bayangkan, seluruh IPT memberi kerjasama . contohnya UiTM uruskan perasmiandan penutup. UKM uruskan volunteer, UMP uruskan maskot, lagu dll, UM uruskan medical tem, UUm uruskan sekreteriat, UIAM uruskan teknikal, UTM uruskan atlet, UNIMAS jaga hadiah, dan banyak lagi la....penat nak taip.... walaupun ada yang kata, bayak sangat kapten dan jadi kucar kacir, tapi saya lihat ini satu kerjasama yang baik....(teringat peristiwa 6 orang pelajar UPNM datang sewaktu sesi taklimat berpuluh-puluh RELA, KOMANDER dan PENGAWAL di dataran keris terbalik)

3- untuk menjadi pasukan yang hebat , jangan sesekali abaikan sesi taaruf dan semangat kerjasama. ini terbukti apabila berlaku konflik dalam pasukan kami. bagi saya pekara itu tidak seharusnya terjadi jika awal-awal lagi ditangani.

4. kepuasan dan apa yang kita dapat tidak dapat dibandingan dengan bayaran yang akan diterima. dengar kata kawan-kawan pasukan sorak mendapat elaun rm300. sukarelawan UiTM dijanjikan sekitar rm 100. tapi kepuasan, dan ilmu serta pengalaman bagi saya lebih bernilai...




dan dalam senyap-senyap, laman web BOMBA UiTM yang baru hampir siap.ia bakal menggantikan blog BOMBA UiTM yang lama.

ni saya dapat dari pensyarah
doakan perjalanan KEM LEPASAN SPM berjalan lancar...

Sunday, December 14, 2008

December 13, 2008 23:01 PM
AUG '08 Opens In StyleBy: Ramjit-->
By Farhanah Azmi and Mohd Faizal Hassan KUALA LUMPUR, Dec 13 (Bernama) -- The 14th edition of the Asean University Games (AUG '08) was officially opened by Higher Education Minister Datuk Seri Mohd Khaled Nordin in a colourful ceremony at the National Stadium in Bukit Jalil here Saturday night.In his speech Khaled said through AUG, the standard of sports among university students and athletes of the Asean region could be raised apart from being a symbol of regional goodwill and sporting spirit."We can see some of the best sportsmen and sportswomen competing. This is a platform for the Asean university community to learn, communicate and get to know each other better through sporting activities," he said.The glittering ceremony entitled "Together We Reach For The Stars" started with the parade of the Games mascot named "A1" and about 200 Games volunteers.This was followed by the parade of the 10 participating nations. The Malaysian contingent was led by Jalur Gemilang (national flag) bearer Nabil Fikri Mohd Noor (hockey)and chief-de-mission Datuk Prof Alias Mohd Noor.Immediately after the declaration was made by Mohd Khaled, the Games Torch was brought into the stadium by Mohd Farhan Harun (boxing), Cheng Chu Sian (archery)and Mohd Shukri Abdul Mutalib (hockey) before it was handed over to taekwondo exponent Elaine Teoh, who lit the cauldron, marking a symbolic lighting up ceremony.This was followed by the raising of the Games flag and oath-taking ceremony, led by pole voulter Roslinda Samsu and Kalvinder Singh of hockey, before Mohd Khaled was introduced to the participating contingents.Cultural dances and formations by some 3,000 Universiti Teknologi Mara (UiTM) students, accompanied by their own orchestra, added spice to the ceremony. Artistes like Mawi, Zahid, Shafinaz and Eja provide a musical extravaganza for the night.Besides Malaysia and Timor Leste, university athletes from Indonesia, Singapore, Brunei, Thailand, the Philippines, Vietnam, Laos and Cambodia are taking part in AUG'08. Myanmar are not taking part due to internal problems in the country.Malaysia previously hosted the AUG twice -- in 1984 at Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) and 1993 at UiTM.This time, Malaysia are sending the biggest contingent comprising 400 athletes and 98 officials and have set a target of no less than 100 gold.This year's Games involve some 7,000 athletes and officials making it the biggest since it began in 1981.A total of 22 sports will be competed namely athletics, archery, badminton, basketball, beach volleyball, football, futsal, golf, hockey, karate, lawn bowls, netball, silat, rugby (sevens), sepak takraw, shooting, squash, swimming, table-tennis, taekwondo, tenpin bowling and volleyball.-- BERNAMA

Wednesday, December 03, 2008

al fatihah


Pensyarah Dan Pelajar UiTM Maut Dalam Kemalangan Di New ZealandKUALA LUMPUR, 4 Dis (Bernama) -- Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar Falkuti Komunikasi dan Pengajian Media Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan seorang penuntut perempuan institusi pengajian tinggi itu maut dalam kemalangan jalan raya di New Zealand Rabu.Shafiee Ahmad, 51, dan Mariyam Sakinah Ahmad, 21, berada di New Zealand sejak Rabu lepas untuk lawatan sambil belajar.

Kemalangan itu turut menyebabkan empat yang lain cedera.Bagaimanapun setakat ini maklumat terperinci mengenai kemalangan serta identiti dan keadaan mereka yang cedera itu tidak diperoleh.

Penolong Naib Canselor Jabatan Komunikasi Korporat UiTM Prof Madya Dr Ahmad Redzuan Abd Rahman ketika dihubungi Bernama, berkata kedua-dua mangsa itu menyertai lawatan sambil belajar selama 10 hari ke universiti-universiti di New Zealand di samping menyiapkan projek fotografi di sana.Mariyam Sakinah yang berasal dari Kampung Pinang Jawa, Kuching Sarawak adalah pelajar tahun dua, jurusan penyiaran, katanya.

Beliau berkata berkata rombongan itu disertai sembilan orang terdiri daripada empat pensyarah dan lima pelajar jurusan Komunikasi Massa."Mereka bertolak ke New Zealand Rabu lepas dan dijangka kembali ke tanah air Jumaat ini."Saya difahamkan mayat mereka kini berada di hospital di Auckland," katanya.

Saturday, November 29, 2008

TAMAT SPM





untuk keterangan lanjut hubungi saya 019-7980518 (anwar)
e-mail : anwarjauhari@gmail.com sebelum 25 disember 2008
terbuka kepada semua lepasan SPM 2008.
200 tempat disediakan.
makan dan tempat tinggal dan bahan kursus serta pengangkutan disediakan.
mohon jasa baik tuan-tuan untuk iklankan program ini.


Thursday, November 27, 2008

ALHAMDULILLAH...akhirnya UiTM berjaya memenangi AKPM


Well done: Abdullah talking to UiTM Vice-Chancellor Datuk Seri Ibrahim Abu Shah after the award presentation in Putrajaya Thurssday. Looking on is Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

November 27, 2008 22:45 PM

UiTM Clinches Prime Minister's Quality Award

PUTRAJAYA, Nov 27 (Bernama) -- Universiti Teknologi Mara (UiTM) outclassed the competition to bag the Prime Minister's Quality Award.Together with the prestigious award, it also received a RM50,000 cash prize, a trophy, certificate and the right to use the symbol 'Q' and print 'Winner of the Prime Minister's Quality Award' on all letterheads over the next three years.
Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi presented the award at the 2008 Public Sector Quality Award ceremony here Thursday.UiTM defeated 40 other contenders, including Universiti Sains Malaysia, Subang Jaya Municipal Council (MPSJ), Employees Provident Fund (EPF), Malaysian Nuclear Agency, Historic Melaka City Council, District and Land Office of Dungun, Terengganu and the Putrajaya Health Office.
UiTM Vice-Chancellor Prof Datuk Seri Dr Ibrahim Abu Shah said the win was another meaningful recognition for UiTM."UiTM staff will have more work and responsibilities to create more achievements, but most importantly, maintain the excellence," he told reporters here.Asked what the factors were that led to UiTM's win, Ibrahim said UiTM had recently received many excellence awards, besides its success in improving research in various fields.
At the ceremony, EPF was announced winner of the Secretary-General's Quality Award with a cash prize of RM30,000, trophy and certificate.The Public Service Director-General's Quality Award was given to MPSJ. The award carries a RM25,000 cash prize, trophy and certificate.There was no winner for the Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit (MAMPU) Director-General's Quality Award.MPSJ also took home the Financial Management Quality Award for the Local Authorities category.Meanwhile, the Ministry or State Government Category was won by the housing and local government ministry while the Armed Forces Provident Fund emerged winner of the Statutory Body Category.
There was no winner for the Department Category. Neither were there winners for the District and Land Administration Quality Award and the Local Authority Quality Award.The five winners for the Public Service Innovation Award were Dental Specialist Clinic in Kuching, Sarawak, Perak Irrigation and Drainage Department, Department of Survey and Mapping, Seremban Municipal Council and MAMPU.-- BERNAMA
teringat lagi macam mana iklim di UiTM semasa penilai AKPM datang. macam macam perkara baru yang diperkenalkan, dan akhirnya bolehlah berpuas hati kerana perkara-perkara tersebut akhirnya membuahkan hasil....
beberapa bulan lalu ada kedengaran suara-suara yang memperlekehkan anugerah ini. macam-macam yang tidak disenangi, namun setelah mandapat anugerah ini, barulah terbuka sikit anak mata...
namun yang perlu disedari adalah kejayaan ini bukan datang dari satu pihak sahaja, semua pihak memberi sumbangan besar dari makcik cleaner, pakcik landskap, sampai lah ke penghuni tingkat paling atas di canseleri tu.....
TAHNIAH SEMUA
p/s: banyak penyeksaan (sesuatu yang relatif) yang telah dilalui sepanjang proses penilaian AKPM ni....jadi jangan sia-siakannya..

Sunday, November 16, 2008

disember ini: kem lepasan SPM 2008



semua pelajar lepasan SPM yang berminat dijemput menyertai:


Tempat :Kem Raudhah
Yuran: RM 80

Tarikh : 26,27,28 disember 2008

Antara Aktiviti Hebat yang Bakal Berlangsung:

1) Slot pengenalan IPT
2) Penerangan & Soal Jawab tentang Kursus:Kejuruteraan, Perubatan, Perakaunan,Biosains [Bioperubatan, Bioteknologi dll.], Sains, Pendidikan

3) Kembara Mimpi

4) dan banyak lagi!


anjuran:

hubungi

Saudara HAIRUL ANUAR 019-6915584

atau e-mail : cahayaintan@yahoo.com.my

(Ketua Unit Latihan dan Kepimpinan, PEMBINA Shah Alam, Klang)

p/s: sila sebarkan kepada rakan-rakan, adik beradik, dan sahabat handai.



laman rasmi program: http://kemlepasanspm.blogspot.com/

laman Ikatan Muslimin Malaysia : http://ismaweb.net/v2/

Laman Persatuan Belia Islam Nasional : http://www.pembina.com.my/

Friday, November 14, 2008


Sajak : Kematian
Sajak ini saya rasakan pernah kita dengar sejak sekolah rendah lagi. Mungkin boleh kita jadikan renungan buat kehidupan kita bersama.
Sakaraaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaa aaa!Sakaraaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaa!Sakaratul maut.. maut.. maut.. maut.. maut..!
Di hari itu seorang OB rebah di kamar mandiDiserang lemah jantungnyaYang menggugat nyawanyaTengah malamPulang dari sebuah hotel di klBersama puan mudanyaBersama mulut dan lidahnyaYang dinajisi alkoholDan banglonya di atas bukit
Tuan muda menelofon doktor peribadi OBDan doktor berkejaran bersama beg perubatannyaDan sebatang jarum injeksenDibenamkan ke urat OB
Dan berombak-ombaklah nafasnyaBergelombang dadanyaDilambung nazakHempas-menghempas
Tujuh hari tujuh malamOB bergeletekkanGolek gelentang di pembaringanDan suluruh dunia dan isinya berkumpul di dalam kepalanya
Bangloku, mercedesku, wangku dalam bank BumiSaham-sahamku di syarikat-syarikatRumah-rumah sewakuPengarah-pengarahKuda-kudaku di padang gombakPadang golfkuAnak-anakku di luar negeriDan isteri mudaku
Nazak hempas-menghempasPulas-memulasDan pintal-memintal
Makan? Geleng kepalaMinum? Geleng kepalaArak? Geleng kepalaIsteri muda? Geleng kepalaMau ke padang lumba kuda? Geleng kepalaMau pergi ke genting highland? Geleng kepalaMelancong ke eropah? Geleng kepalaKe mekah naik haji? Geleng kepala
Apa yang kau mahu?!
Oh tuhan..Panjangkan umurku..
Panjang umur?Berapa tahun engkau mahu?100 tahun? Cukup?Ya 100 tahun
63 tahun tidak cukup?Tak puas hidup?Tidak kenyang makan maksiatBelum bosan mengumpul dosaKau mahu panjang umur lagi
Sedetik lagi sakaratul maut datangSedetik lagi Izrail datangSedetik lagi malaikatul maut datangKau diambang sakaratul mautKau nazak sekarang wahai OB
Aku makin tegangDan makin sendat nafas di dadaKedinginan mulai memanjangDan merayap kakiPerlahan-lahan menjalar ke seluruh jasad dan.. tubuhku
Aku dilambung resah, gelisah, keluh kesahKeluhan dan rintihan..
Panas!!!!!!! !!Dahaga!!!!!! !Haus!!!!Panassss!!!! !!!!
Air 7 lautan mau ditegukSebesar 7 dunia kelaparan merobek usus-ususSyaitan-syaitan datang berbondong-bondongMenginjak-injak akuMenggudah akuMau memurtadkan aku
Nenekku datang.. nenek!
Kau dahaga cucu?Kau lapar cucu?Mau air?Ini bijana penuh air maduKalau cucu mau masuk syurgaMinum air ini
Ibu!!!!!!!!! !
Ibuku menggoyangkan buah susunyaIni ibumuAir susu ini membesarkan kau NakBuangkan IslamMatilah dalam agama yahudi
Ayah!!!!!!!! !!!!
Kau datang ayah?Matilah dalam agama yahudi wahai anakkuMatilah dalam agama kristianItulah agama yang membawa kau masuk ke syurga katanya
Ucaplah!Laaaaaaaaaaaaaaaaaa ilaaaaaaaaaaahai llallaaaaaaaah!Tidak! Tidak! Tidaaaaaaaaaaaaaaaa k!
Ucaplah!Laaaaaaaaaaaaaaaaaa ilaaaaaaaaaaahai llallaaaaaaaah!Tidak! Tidak! Tidaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaak!
RumahkuMercedeskuWangku dalam bankSaham-sahamkuKuda-kudakuKolam mandikuPadang golfkuIsteri-isterikuDan duniaku!
Sakaratul maut pun datangPak lebai dari rumah setingganDipanggil oleh pemandu dengan mercedesDan memanjat bukit ke bangloku di puncak desir anginTapi lidahku telah keluDan sakaratul maut kian detik tiba
Manusia-manusia berjubah hitam datangMari ikut kami!
Manusia-manusia berjubah hijau datang membawa payung hijauKatanya..Mari ikut kami!
Cahaya putih datangDatang sinar kuningDatang kiratan hitamCahaya merah datang
Apa ini?!Apa ini?!
Aku sakaaaaaratul mauuuuuuuuuuuuuuuuu uuuuut!
Kedinginan menjalar merayap perlahan-lahanDari hujung kaki ke hujung rambutDan kini seluruh jasadku diseliputi sejukDan dingin singgah ditengkorokkan
Kemudian datanglah malaikatul maut di hujung kepalaku
Hai!!! Jiwa yang keji!Keluarlah kepada kemurkaan Allah!
Rohku berselerak ke seluruh tubuhkulalu..
Inna lillahi wainna ilaihi rajiuuuuunn
Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandangDan menghemburlah bau bangkai sebusuk-busuknya
Tuliskan! Suratannya dalam sektor pada bumi yang terbawah
Roh aku dicampakkanDikembalikan ke dalam jasadLalu datang dua orang malaikatDan didudukinya aku
Siapa Tuhanmu!Hah hah hah aku tidak tahu!!!!!!!! !
Apa engkau mahu?!Hah hah hah aku tidak tahu!!!!!!!!
Siapa lelaki ini yang diutus kepadamu?!Ah ah ah aku tidak tahu!!!!!!!!
Datanglah kepadaku seorang lelaki yang hodoh wajahnyaBuruk pakaiannyaBusuk baunya
Siapa engkau?
Akulah amalanmu yang kejiiii…
Kini aku diazab dan disiksa di dalam kuburMenunggu..Menunggu doa anak yang soleh
Mana doa anakku seorang peguam?Mana doa anakku seorang doktor?Mana doa anakku seorang jurutera?Mana doa anakku seorang arkitek?Manaaaa doa anakku seorang profesor?
Manaaaa?!Manaaaaaaaaaaaa? !Manaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaa? !
"Stupid Fatwa Everywhere??"

"Tomboy is not a crime!"

"Short hair who care, stupid FATWA everywhere!"

"They can't control men, so they control women.."

Memalukan sungguh betul laungan2 dan dialog sebegitu. Segolongan kecil bukan Islam berdemo cuba membantah kenyataan yang dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan. Dan lebih memalukan lagi, contoh yang diberi merujuk kepada individu MELAYU beragama ISLAM iaitu Sharifah Amani berkenaan tindakannya membotakkan kepala dalam filem Mualaf. Semuanya gara-gara pertikaian mengenai keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan baru-baru ini, yang mengeluarkan kenyataan mengharamkan perlakuan ‘pengkid' atau wanita yang menyamai lelaki.Kini berlaku sejarah! Tidak pernah berlaku dalam mana-mana isu yang diputuskan Majlis Fatwa Kebangsaan, ditentang oleh orang Islam. Mereka akur kerana umat Islam sendiri faham bahawa fatwa yang dikeluarkan adalah demi kemaslahatan umat Islam dan menjaga kepentingan umat agar tidak tergelincir daripada landasan.

Namun sekelompok kecil yang tidak faham ini terus menerus menyalahkan fatwa yang dibuat yang sedikit sebanyak menimbulkan kemarahan umat Islam. Dikatanya ingin mengongkong kebebasan wanita dalam berpakaian dan pergaulan. Hey, tidak benar itu! Sememangnya itu yang wajar bagi kami, umat Muhammad.Ya.. Memang benar mereka tidak faham. Kerana mereka bukan beragama Islam. Yang beragama Islam sendiri kadang-kadang masih keliru. Nah, kita cuba fahamkan mereka. Agama itu bukan penyekat tetapi penyelamat manusia sejagat dan pemandu kepada umat manusia untuk terus patuh kepada nilai yang ditetapkan oleh Allah.Dipetik dari Berita Harian - Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata,

“Kita nasihatkan bukan Islam khususnya yang membantah fatwa merujuk tokoh agama masing-masing mengenai isu ‘pengkid’ atau isu lain dan tidak memperlekehkan ketetapan dibuat badan agama yang tidak dianuti mereka,” katanya.Nah..jangan bertindak terburu-buru ya.. Fikir sebelum bertindak.. Dan sewajarnya, umat Islam sendiri harus tunjuk contoh yang baik kepada mereka di luar sana.

“Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang maaruf dan mencegah dari yang mungkar, merekalah orang yang beruntung”. (S 3:104)

Khairiah Hj. Othman
BSc Industrial Chemistry
Research University.
UTM Skudai


di copy dari
http://ismirieya.blogspot.com/

Monday, November 10, 2008

alhamdulillah,
sudah 4 paper final berjaya diharungi. kini ada dua lagi, animal physiology dan ecology. kertas terakhir 18 nov ni. hajat nak balik kampung, tapi apakan daya, UiTM nak komander untuk sukan asia. permohonan untuk buat SKP konvokesyen, tidak berjaya. aku yakin, boleh dapat , tetapi perlu usaha tambahan jumpa orang dalam. tapi , tak apalah. beri peluang orang lain untuk merasai nikmat bertugas dengan unit rekod dan konvokesyen untuk konvokesyen ke 57 kali ni.

rancangan masa cuti? takde rancangan memandangkan tenaga diperlukan untuk menjayakan sukan asean . UiTM bertanggungjawab untuk majlis perasmian. dengarnya perlukan 5000 sukarelawan. pusat sukan minta 100 komander untuk bertugas. tapi memandagkan komander kesatria sendiri ada banyak tugas dan aktiviti,eg: jambori dan LIBK, maka tak ramailah yang dapat menyumbang tenaga kepada SUA kali ini. kalau diberi peluang, aku tentu nak sertai jambori komander kesatria. tapi tak apalah, insyaAllah azam tahun depan aku nak ikut jambori.

aku ada satu lagi hutang. ada staff nak aku ajar anak dia IQRA'. tapi malangnya tak berkesempatan. insyaAllah masa cuti ni aku nak datang dan buat kelas dengan anak dia. kesian dia merayu-rayu suruh aku carikan guru iqra' untuk anak dia. dulu aku ada rekemenkan kawan untuk amik anak dia dan ajar iqra', tapi tarik diri pulak. so terkontang-kantinglah aku nak mencari pengganti....

semalam, aku dapat amanah baru. setiausaha untuk kem lepasan SPM 2008 pada 26-27-28 disember2008 ni. sasaran pelajar lepasan SPM seluruh selangor. target 200 orang peserta. anjuran bersama PEMBINA (persatuan Belia Islam Nasional) dan ISMA (ikatan Muslimin Malaysia)
terbuka kepada semua pelajar lepasan SPM. objektif adalah untuk memberi pendedahan cara hidup, suasana, dan laluan ke IPT di Malaysia.
sesiapa yang berminat boleh hubungi saya.0196915584-anwar. tarikh 26-27-28 disember2008. yuran rm 50 sahaja. fasilitaor terdiri daripada pelajar-pelajar IPT.

minggu lepas, kakak aku telefon. rakan sebaya dari kampung kahwin. bulan lepas kawan sebaya juga, dah kahwin. minggu depan sorang lagi kahwin. tapi takpelah, mereka dah kerja. aku ni, calon pun tak ada lagi....jangankan kata kerja, degree pun belum dapat lagi....andaikata aku dihantar ke sabah sarawak, adakah mungkin aku akan mencari pasangan di sana/ dari sana? wallahuA'lam.

aku masih terngiang-ngiang azam En Rosdi(pensyarah matematik KMJH)= azam beliau naik haji sebelum umur 40. semoga tercapai..azam aku pulak, naik haji sebelum 40 atau kahwin sebelum 40 atau kedua-duanya sekali!..amin..

isk...apa melalaut nie... dah-dah 15 hb ada paper physiology. 18 hb ada paper ecology....dah-dah tutup komputerrrrr.......

Thursday, October 23, 2008

ekspedisi gunung ledang GPMS UiTM

assalamualaikum.
presiden GPMS UiTM menghubungi saya untuk turut sama menghebahkan ekspedisi ini. siswa UiTM yang berminat boleh menghubungi saya 019-6915584 atau no yang tertera di poster....

siapa cepat dia dapat....siswa diutamakan...bayaran minimum...stamina amat diutamakan....keizinan ibubapa satu keperluan...

WAYANG - FILEM PERTAMA TERBITAN UiTM

WAYANG - FILEM PERTAMA TERBITAN UiTM


Poster WAYANG

Pengarah: Hatta Azad Khan

Penulis & Lakon Layar : Hatta Azad Khan
Cerita Asal: Hatta Azad Khan

Pelakon:
Eman Manan : Awang Lah
Zul Huzaimy : Awi
Ida Nerina : Mak Cik Esah
Anuar Idris : Pak Mail
Mas Muharni : Melor
Mohd Asrah Aris
Mohd Asrah Afif
Wan Kenari

Sinopsis Filem Wayang

Awang Lah, seorang dalang tersohor, tiba-tiba didepani masalah mengajar wayang kulit kepada seorang kanak-kanak lelaki buta dan seorang kanak-kanak perempuan bersuara sengau. Kekecewaannya terhadap anak sendiri yang tidak mahu mendekati panggung wayang kulitnya, membuatkan Awang Lah berusaha keras mengajar dan kanak-kanak istimewa itu. Awi sekalipun buta tetapi mampu menghafal cerita-cerita wayang kulit dengan baik, dan Melor pula pandai melukis patung dan menggerakkannya di kelir mengiringi cerita yang dituturkan Awi.

Setelah dewasa Awi mencuba berbagai gaya tersendiri menyelitkan unsur jenaka pada cerita-cerita dari hikayat Ramayana. Percubaan Awi tidak disenangi Awang Lah yang menganggap wayang kulit adalah seni yang tidak boleh dipinda atau diubah. Awang Lah menjadi bertambah serabut dengan gangguan Jusoh, sepupunya yang menganggap wayang kulit adalah bertentangan dengan agama.

Cinta berputik antara Awi dan Melor. Jusoh yang menaruh hati pada Melor menjadi marah dan mula mengganggu Awi, sehinggakan Awi tertuduh membakar panggung wayang kulit Awang Lah. Awang Lah mendepani Jusoh setelah mengetahui dari Awi siapa sebenarnya yang membakar panggung wayang kulitnya. Awang Lah memberi amaran kepada Jusoh supaya tidak lagi menganggu Awi dan mengusik Melor. katanya kedua-dua remaja itu adalah tanggung-jawabnya seperti anaknya sendiri.

Awang Lah terjatuh sewaktu bermain wayang kulit. Persoalannya: mampukah Awi dan Melor meneruskan warisan kesenian wayang kulit? Adakah Awi yang buta dapat menghadapi Jusoh? Bolehkah anak lelaki Awang Lah yang kini remaja menerima wayang kulit? Adakah Awi dan Melor dapat hidup bahagia seperti Seri Rama dan Sita Dewi dalam cerita wayang kulit yang mereka mainkan?

Jalan utama kampus UiTM Shah Alam dihiasi poster besar Filem-Wayang

Filem ini dikatakan mendapat sokongan penuh 100% oleh DAto' Seri Ibrahim Abu Shah sendiri, iaitu Naib Canselor UiTM. UiTM juga dikatakan membiayai penerbitan filem ini selain medapat sokongan kewangan dan khidmat daripada Finas. Nampaknya filem ini merupakan harapan besar Naib Canselor UiTM untuk menaikkan nama UiTM di persada filem negara, sememangnya Dato' Seri juga tidak pernah melepaskan peluang untuk meraih publisiti untuk UiTM. Sama-samalah kita nantikan respon penonton mengenai filem ini.

dipetik dari http://www.mahasiswamerdeka.blogspot.com/

bincangkan di http://www.pmh-uitm.org/pmh/

Tips tips akhir peperiksaan

Tips tips akhir peperiksaan PDF Cetak Emel
Ditulis oleh Ar-Rijaluddin
THURSDAY, 23 OCTOBER 2008 11:35
Pembelajaran itu salah satu proses untuk melangkapkan diri sebelum bertemu denganNya. Orang yang belajar akan dipermudahkan baginya jalan ke syurga. Oleh itu manfaatkan segala peluang yang diberikan Allah ini.
1. Menjadikan solat untuk meminta pertolongan dari Allah

“Dan mintalah (pertolongan kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang yang khusyu’.” (Surah al- Baqarah 2:45)

2. Menjadikan doa sebagai sumber kekuatan
"Doa adalah sumber kekuatan orang Islam". Maka berdoalah dengan khusyuk mengharapkan kelapangan dada, kecerahan aqal dan fikiran, dan keberkatan dalam usaha, serta kejayaan yang cemerlang di dunia akhirat.
3. Mendoakan sahabat-sahabat yang sama akan mengambil peperiksaan
Adalah perlu diketahui doa seorang sahabat kepada sahabatnya tanpa diketahui oleh sahabatnya adalah lebih makbul.

4. Meyakini sungguh-sungguh, pertolongan dari Allah
Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya.Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya.Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. (Ayat 1000 dinar)
5. Mengurangkan kadar stress dengan banyak mengingati Allah
Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenang dengan mengingati Allah. ... Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang." (Ar-Ra'd: 28)

http://www.pmh-uitm.org/

UPSR bukan pengukur utama dasar pelaksanaan PPMI

ARKIB : 22/10/2008

UPSR bukan pengukur utama dasar pelaksanaan PPMI


(dari kiri) Ketua Pengarah Pelajaran, Alimuddin Mohd. Dom, Timbalan Menteri Pelajaran, Wee Ka Siong, Razali Ismail dan Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Tan Sri Zulkurnain Awang pada persidangan meja bulat Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris di Pusat Konvensyen Antarabangsa (PICC) Putrajaya, semalam.


PUTRAJAYA 21 Okt. - Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) hujung tahun ini bukan pengukur utama dalam membuat keputusan mengenai dasar pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik (PPSMI).

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail berkata, pelbagai aspek lain akan diteliti oleh kementerian sebelum keputusan muktamad mengenai perkara itu dibuat.

“Kementerian akan meneliti semua pandangan dan cadangan termasuk daripada persidangan meja bulat berkaitan pelaksanaan PPSMI yang berakhir hari ini,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri persidangan meja bulat PPSMI kali keempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Selain pemimpin parti politik, persidangan kali terakhir ini turut melibatkan penyertaan daripada Kementerian Pelajaran Brunei Darussalam dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Sebelum ini, persidangan pertama bagi membincangkan hala tuju pelaksanaan PPSMI melibatkan penyertaan pegawai Kementerian Pelajaran, institusi pengajian tinggi awam dan kesatuan guru, manakala persidangan kedua membabitkan badan profesional, korporat, individu dan guru.

Persidangan ketiga pula melibatkan penyertaan murid dan guru daripada semua jenis sekolah bandar dan luar bandar.

Mengenai persidangan hari ini Razali berkata, ia yang melibatkan pelbagai pemimpin parti politik termasuk parti pembangkang itu membuktikan dasar keterbukaan kerajaan dalam menentukan masa depan generasi akan datang.

‘‘Matlamat persidangan ini untuk menyediakan satu platform bagi perkongsian pendapat dan cadangan mengenai pelaksanaan dan hala tuju PPSMI.

‘‘Kita tidak membuat resolusi atau menghitung yang mana menyokong atau menentang dasar ini tetapi kita gembira mendapat pandangan campuran daripada pemimpin parti politik,” katanya.

Sementara itu, mengulas kejadian jenayah di kalangan pelajar, Razali berkata, sebuah jawatankuasa bersepadu dan permuafakatan telah ditubuhkan bagi mengawal isu-isu disiplin di sekolah.

‘‘Jawatankuasa ini dipengerusikan oleh Pegawai Pendidikan Daerah termasuk pihak polis, pegawai perubatan dan kesihatan dalam menguatkuasakan undang-undang,'' katanya.

Beliau menambah, apa yang lebih penting adalah tanggungjawab ibu bapa dalam mendidik dan mengasuh anak-anak serta mengawal aktiviti mereka.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1022&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_02.htm



anwarjauhari:

golongan pelajar pendidikan/ bakal pendidik juga perlu diberi peluang mengutarakan pandangan mereka dan turut terlibat dalam apa jua perbincangan melibatkan dasar pendidikan yang bakal digubal/dilaksanakan.

kerana: pegawai, ahli politik, guru, dan murid akan terlibat secara langsung pada masa kini sahaja. bakal pendidiklah sebenarnya yang akan terlibat secara langsung pada masa hadapan.

Wednesday, October 15, 2008

minggu ke 13

alhamdulillah, minggu ni dah masuk minggu ke 13 sesi akademik.
seperti biasa, minggu ni akan berhadapan dengan pelbagai tugasan. dalam kepala dah berlegar-legar seribu satu tugasan yang tak siap lagi...ya Allah bantulah hambamu yang lemah ini...

isnin-13okt
UiTM campus sek 17 had put notice about the vehicle sticker. 13 october is the due date for the student to register online and get their sticker from the office. but, did they realized that the system cannot be opened since last week...for the first time, i park my motocycle outside the faculty. then go to the pejabat keselamatan, ask them about our problem. they ask us to refer to the pejabat NR at the main campus.
then , i went to pejabat NR, ask about the same things. the first officer ask us (i went with tok wan) to register as NR student.( kenapa pulak?? kan kami ni pelajar kolej??) i was not satisfied, and ask other officer. then he just said that "ok lah, itu semua kesilapan manusia. saya minta maaf.apa yang awak perlu buat adalah masuk ke sistem eHEP dan daftar kenderaan anda.( dalam hati saya kata, macamnilah pegawai/ pemimpin yang baik, dapat memahami masalah pelanggan dan menenangkan pelanggan dengan cara yang berhemah....cuma saya lupa siapa nama pegawai tu...)

lagi satu, pada hari ahad sebelum tu, saya ke pejabat keselamatan di induk, tanya perkara yang sama, jawapan yang saya bangga " macam ni lah dik, unit sistem maklumat nak pel;ajar masukkan data dalam sistem. jadi tak perlu buat manual.saya rasa itu masalah bhg. sistem maklumat. kena tunggu mereka selesaikan"-jawapan yang bagus . kerana walaupun dia tak tahu, tetapi jawapan yang diberi neutral dan berguna. bukannya beri jawapan yang tak pasti dan ajaran sesat....

hari ini ada kelas math, dan quiz animal physiology.....

selasa,
post mortem MALAM PENGHARGAAN FAKULTI PENDIDIKAN.
pertama kali dalam sejarah, saya buat post mortem yang penuh dengan gelak ketawa...ceria...
tetapi ada banyak pengajaran yang boleh dikutip...antaranya
1-hadiah dan cenderahati adalah perkara yang amat penting dan perlu dititik beratkan.kesilapan dalam MPFP adalah, pelajar terbaik menerima hadiah Malam Anugerah dekan Tahun Lepas...saya mohon maaf..., kedua,dekan menerima cenderahati bukan dari orang yang sepatutnya beri (kesilapan MT). ketiga, hadiah cabutan bertuah adlah hadiah recycle malam anugerah tahun lepas...keempat, biro hadiah dan cenderahati perlu menguruskan dari hal tempahan, hinggalah kepada penyerahan hadiah, jangan libatkan biro lain.kelima, pastikan hadiah untuk urusetia pun ada atau jangan sampai hadiah dicuri orang.....kisah benar...

2.usher dan penyambut tetamu . dalam MPFP, usher dan penyambut tetamu dimbil pada saat akhir. so although they can do their work, but they did not competent and confident in their job. other commitee said that we have a lot of usher, but with a little job they done.pengajaran petama, dont take commitee for any event at the last minutes. they can do their work , but with less heart. let them know from a to z and feel how other comitee hard work although they only an usher. second, do not abaikan the vip. MT did not layan dekan and VIP dengan sepatutnya. i as the MT realize about that, and actually, i dont know how to layan mereka....need kursus agaknya...

3.makanan- ok no problem, but better if we ask the caterer to 'sendukkan' lauk if we do buffet. actually we cannot afford to 'hidang'. why ? because, the problem 'lauk habis' will not occur. in this eveny, there are a lot more 'lauk', but, student dah duduk barulah lauk ditambah.....

4.bas-ok no problem.good services

5.technical-dont ever left your job to other, except you give full explaination to them.ini terjadi apabila biro teknikal gantian menghentikan cd yang dianggap rosak, padahal itu sememangnya gimik persembahan....maaf kepada penari di atas pentas...

6.MC- kami bimbangkan MC formal, tapi yang kurang memuaskan adalah MC tak formal. walaubagaimanapun, semuanya berjalan lancar. MC formal dikatakan tak yakin, manakala mc tak formal dikatakan terlalu liar. apapun komen, saya bangga dengan prestasi mereka. saya bertanggungjawab ke atas mereka.

5.pendaftaran- bahagian paling kelam kabut. tidak dinafikan keran pendaftaran merupakan keputusan saat akhir. dan biro yang bertugas juga saat akhir. sekali lagi, jangan sesuka hati mengubah biro anak buah anda. nanti tugas mereka tidak mantap dan mereka akan tertekan.

ada lagi nak diceritakan, tetapi cukuplah itu dahulu.
p/s; saya tulis english yang kelam kabut, semata-mata nak biasakan diri amalkan ilmu yang x seberapa. saya tulis melayu, sebab kering cari ayat english, jari tersasul taip.
mana-mana pihak yang terasaa, saya mohon maaf. saya tak bertujuan nak singgung tapi sekadar kongsi maklumat dengan sahabat.


rabu,
1.test mendengar mandarin,
2.kemudian test kimia organik
3.group discussion untuk sce 551

khamis,
1.temujanji bersama cikgu rukis, dia mintak tolong ajar organik chemistry.
2. solat hajat perdana UiTM di pusat Islam
3. jamuan hari raya kariah surau seksyen 17
4. temujanji consultation mandarin-siapkan teks syarahan dan past year


jumaat
1. kelas akhir ecology
2. consultation ecology-

sabtu-jamuan raya fasi UiTM. ujian bertulis bomba UiTM







reminder minggu ke 14
isnin:
  1. kelas akhir math
  2. hantar assignment math
  3. hantar jurnal math/semak
selasa:
  1. test chm inorganic
  2. discuss past year chm organic
rabu:
  1. test oral mandarin
  2. test research proposal
khamis:
  1. test akhir animal physiology
jumaat:
  1. tarikh akhir assignment individu school science
  2. tarikh akhir laporan ecology
sabtu:
  1. test akhir probability
ahad:
  1. 30 okt-tarikh akhir hantar research proposal
  2. 1 okt- mula exam math

post blog ni pun cara release tension kan??

ya Allah bantulah hambamu yang lemah ini ya Allah.

sahabat sekalian, mohon sudikanlah berdoa , untuk kejayaan kita bersama............

SOLAT HAJAT PERDANA UiTM

SEMUA DIJEMPUT HADIR
ke majlis solat hajat , bacaan yaasin dan ceramah motivasi perdana
anjuran Pusat Islam UiTM Malaysia
tempat: Pusat Islam (kampus shah Alam)
masa : selepas solat maghrib
tarikh: 16 oktober 2008, khamis

Friday, October 10, 2008

11 oktober

alhamdulillah , malam tadi berjaya menguruskan MALAM PENGHARGAAN fakulti pendidikan. banyak gambar dan pengalaman yang akan dikongsi insyaAllah.

harini, pagi-pagi lagi kena uruskan pelatih BOMBA UiTM untuk latihan ko 4 jam. 2 jam pertama kuliah bersama jurulatih bomba, dan 2 jam seterusnya ujian kecergasan.
---banyak perkara yang saya nak kongsi, pengajaran, dan pengalaman...tapi semua itu mungkin sukar...kerana 2 minggu lagi exam dah...............

dan hari ini juga ada 3 set jemputan rumah terbuka..
1- sahabat PMH- rombongan ke 3 buah rumah sahabat......intan, nana dan ;;;
2- jemputan Komander Bomba- rumah citra dan hafiz
3- jemputan rakan sekelas- liyana dan robihah...

semuanya pada masa yang sama, jadi keputusan dibuat untuk ke set 3; rumah sahabat sekelas.....kerana mereka akan bersama saya hingga akhir semester.....



oklah jumla lagi...

Saturday, September 27, 2008

balik raya

saya nak cerita tentang international student yang mengimarahkan pusat islam sebenarnya. tapi skrang tak sempat la....malam tadi mereka bermula dgn ceramah (jam 2 pagi-dan diikuti dengan solat sampai jam 430 pagi) terpegun. masa doa qunut, witir tu ada yang teresak-esak menangis.....terharu , dan malu kepada warga international di pusat islam tu.....
teringin nak bersahabat dengan mereka........english je , x perlu bahasa arab.....

harini
sunyi, sepi. seluruh warga UiTM dah balik raya. menunggu hari ahad untuk balik raya.....tak sabar rasanya....namun kali ini terpaksa beraya dengan buku dan assignment.
naik cuti nanti dan sederet perancangan dan tugasan:


isnin;
-test introduction to research methodology
-rehearsal drama bahasa mandarin.
-bayaran pendahuluan tiket ke JOGJAKARTA (program pengantarabangsaan PMH UiTM)
-survey dewan bankuet MBSA untuk malam anugerah dekan dan Malam Pra Graduan fakulti pendidikan.

selasa;
-hantar laporan makmal fisiologi haiwan
-mesyuarat akhir malam anugerah dekan dan Malam Pra Graduan fakulti pendidikan.
-bersedia untuk test kimia minggu depan
-consultation lab bio

rabu ;
-rehearsal drama mandarin
-mentor mentee fasa kritikal KIMIA,BIO dan MATH

khamis:
-test animal physiology
-test oral bahasa mandarin, drama

jumaat
-penolong pengarah malam anugerah dekan dan Malam Pra Graduan fakulti pendidikan

kawan kawan tolongla doakan saya mengharungi cabaran akademik yang mencabar ini. raya buku-raya laptop-raya assignment-raya-research proposal-raya past year kimia-raya past year question,.......nak buat macam mana, maafla orang kampung!!!

selamat hari raya

MAAF ZAHIR BATIN KEPADA SEMUA.

JANGAN CEMARKAN RAYA DENGAN MAKSIAT....INGAT TU ANWAR.

Wednesday, September 17, 2008

sahsiah rupa diri UiTM terbaru

terkini...1 november 2008...
sahsiah rupa diri yang diperkatakan di bawah telah dibatalkan oleh UiTM. sahsiah rupadiri yang asal adalah digunakan sehingga sahsiah rupadiri terbaru dikeluarkan.(pekeliling telah keluar, dan semua poster telah ditanggalkan.)
saya tak delete post ini kerana inilah bukti pelajar prihatin dan sayangkan UiTM. bukan hanya tunduk angguk semata-mata kepada perkara yang tak sepatutnya.
hairul anuar sobikin
timbalan presiden
sekreteriat mahasiswa fakulti pendidikan 08


AMARAN :ENTRY INI DIPETIK DARIPADA http://www.mahasiswamerdeka.blogspot.com/

HEP UiTM sudah tidak relevan?


Shah Alam, 12 September 2008 – Pelajar-pelajar UiTM Shah Alam dikejutkan dengan poster Sahsiah Rupa Diri Pelajar Perempuan yang baru. Ia adalah sebagai langkah awal mahasiswi UiTM ke arah profesionalisme. Apa yang menggemparkan hampir seluruh warga UiTM adalah pakaian yang dipaparkan di dalam poster tersebut adalah pemakaian yang mendedahkan aurat wanita. Jika dahulu Pegawai Keselamatan bertanggungjawab untuk menyaman atau memberi amaran keras kepada mana-mana pelajar yang memakai pakaian singkat (di atas paras punggung), tetapi hari ini pegawai keselamatan tidak lagi berkuasa untuk mengambil sebarang tindakan tatatertib terhadap pelajar kerana HEP sendiri telah pun memberi lampu hijau kepada pelajar. Apa yang lebih menjengkelkan lagi, pelajar siswi digalakan memakai tudung atas kemahuan individu sendiri tanpa paksaan. Kenyataan seperti ini tidaklah perlu diletakkan di atas poster kerana ia akan menimbulkan kekeliruan dan menyebabkan kemarahan sesetangah pihak. Wakil GMM sempat mendapatkan respon seorang siswi dari Fakulti Pengajian Undang-undang, menurutnya “sahsiah rupa diri pelajar yang baru ini amat teruk dan ia akan menggambarkan Pentadbiran UiTM khususnya HEP tidak lagi relevan dalam menjalankan dasar pembangunan pelajar, tambahan pula 95% pelajar-pelajar UiTM adalah terdiri daripada Melayu Muslim dan pastinya mereka tahu apa itu aurat. HEP tidak seharusnya membuat Pekeliling seperti ini jika mahu ke arah profesionalisme sekalipun masih terdapat pakaian yang lebih sopan yang harus dipaparkan kepada pelajar sebagai contoh yang baik.”

Usaha HEP untuk membawa pelajar siswi ke arah profesionalisme haruslah dipuji namun, dengan membawa contoh pemakaian begini adalah sama sekali bercanggah dengan motto UiTM, iaitu Usaha, Taqwa, Mulia. Taqwa dan Mulia seolah-olah keciciran dan menggambarkan HEP menolak Taqwa dan Mulia ini dalam konteks profesionalisme. Seharusnya pihak HEP mengkaji semula Pekeliling Sahsiah Rupa Diri yang baru ini serta merujuk kepada pegawai Pusat pemikiran dan Kefahaman Islam (CITU).


Unit Kebajikan dan Kerohanian GMM

Tahniah Dekan Fakulti Pengurusan Perniagaan!



Prof. Madya Dr. Noormala Dato' Amir Ishak
Dekan Fakulti Pengurusan Perniagaan

Tahniah! Inilah pujian yang harus diberikan kepada Prof. Madya Dr. Noormala Dato' Amir Ishak iaitu Dekan Fakulti Pengurusan Perniagaan. Beliau telah berjaya mengeluarkan notis peringatan kepada pelajar-pelajar Fakulti Pengurusan Perniagaan mengenai etika berpakaian di fakulti. Namun, pemantauan penuh hanya akan bermula pada Januari 2009. Mengapa perlu mengambil masa yang agak lama untuk mula membuat pemantauan?

Menurut sumber, notis sebegini tidak pernah dinaikkan oleh Dekan-dekan sebelum ini dan mereka lebih menekankan soal pemakaian kad matrik pelajar sahaja dengan mengabaikan kod etika berpakaian. Tambahnya lagi, Dr. Noormala begitu tegas dalam soal sahsiah rupa diri dan disiplin pelajarnya.

Semoga apa yang dilakukan oleh Dr. Normala ini menjadi ikutan Dekan fakulti lain, dan kod berpakaian seperti yang dinyatakan di atas bukanlah diaplikasikan mengikut jenis fakulti malah ia seharusnya dilaksanakan kepada semua fakulti. Terutama Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media dan juga Fakulti di Puncak Perdana. Jika ia berjaya dilaksanakan, pastinya 'pemandangan' di Fakulti Pengurusan Perniagaan menjadi tenang dan damai, barulah dikatakan Melayu itu Hidup Di Bumi UiTM ini. GMM mengharapkan perkara ini bukan sekadar retorik semata-mata, dan haruslah dilaksanakan secara praktikal.



Unit Kebajikan dan Kerohanian GMM

KOMEN: poster ni baru dinaikkan, tetapi perkara ni saya dah tahu sejak awal semester lagi. ternyata ramai yang terkejut, dan saya sendiri rasa pilu, sebak (terkenangkan masalah umat akhir zaman ni ...) apabila membaca kenyataan dalam poster ( saya dipertanggungjawabkan untuk tampal poster ni di fakulti bagi pihak MPP,--- hehe belum tampal lagi pun, ada kat bilik ni ha......esok la sy tampal....). ...

saya hanya ingin menunggu reaksi persatuan pelajar......MPP.....dan mahasiswa..........tapi saya tak ada komen yang sesuai untuk dinyatakan disini.......

separuh ramadhan dah berlalu.....

hari ini 17 ramadhan, cuti . ada 2 program yang sepatutnya saya terlibat, tetapi apakan daya.......

first, BADAR QUBRO, at taman pertanian shah alam. begin 8am-to zohor. how can i take part, continue my ZZZ journey after subuh. sorry abg din, sorry ISMA, sorry PEMBINA.....

second, IFTAR ISMA KG DELEK, KLANG. i thought that abg din will take me at Sek 2 at 6pm, so i went to barber to cut my head (ops...hair je la..) at 5pm....then at 5.30 akh solahuddin call me....so i can only say sorry again. i'm still at padang jawa.....x sempat la nak ikut.....

SEMALAM 16 ramadhan

MAJLIS BUKA PUASA SPB YDP AGONG bersama warga UiTM. tapi baginda tak datang .alasan, kami tak tahu.macam macam spekulasi di buat, tapi benda dah lepas, biarlah. hari tetap berjalan. VIP yang ada naib canselor ..dan barisan pimpinan UiTM.

15ramadhan,

row call jam 11.00, untuk perjalanan prog bersama baginda. kali ni nama tak naik dan tak wajib bertugas. tapi digalakkan untuk memeriahkan majlis. ok la tu...

sambil-sambil tu terfikir pula tentang ramadhan, dah nak habis dah , tapi terawikh tak penuh, quran tak khatam, tadarus tak sempat....apa nak jadi la kau ni anwar....ni untuk renungan....

2) Berusaha Mendapatkan Lailatul Qadar

Setiap muslim di bulan berkah ini berusaha untuk meraih lailatul qadar. Dialah malam diturunkannya Al-Qur’an (QS. Al-Qadar: 1, dan QS. Ad-Dukhan: 3), dialah malam turunnya para malaikat dengan membawa rahmat (QS. Al-Qadar: 4), dialah malam yang berbarakah (QS. Ad-Dukhan: 3), dialah malam yang lebih utama daripada ibadah seribu bulan! (83 tahun plus 4 bulan) (QS. Al-Qadar: 3). Barang siapa yang beribadah pada malam ini dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala dari Allah maka dosa-dosanya yang telah lalu akan diampuni oleh-Nya (HR. Bukhari dan Muslim).

Mendengar segunung keutamaan yang dimiliki malam mulia ini, seharusnya seorang muslim memanfaatkan kesempatan emas ini untuk meraihnya.

Di malam ke berapakah lailatul qadar akan jatuh?

Malam lailatul qadar akan jatuh pada malam-malam sepuluh akhir bulan Ramadhan. Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam menjelaskan:

تحروا ليلة القدر في العشر الأواخر من رمضان

“Carilah lailatul qadar pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Tepatnya pada malam-malam yang ganjil di antara malam-malam yang sepuluh tersebut, sebagaimana sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam:

تحروا ليلة القدر في الوتر من العشر الأواخر من رمضان

“Carilah lailatul qadar pada malam-malam ganjil dari sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan.” (HR. Bukhari)

Tapi di malam manakah di antara malam-malam yang ganjil? Apakah di malam 21, malam 23, malam 25, malam 27 atau malam 29? Pernah di suatu tahun pada zaman Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam lailatul qadar jatuh pada malam 21, sebagaimana disebutkan dalam hadits Abu Sa’id al-Khudri bahwa di pagi hari tanggal 21 Ramadhan tahun itu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

إني أريت ليلة القدر

“Sesungguhnya aku diperlihatkan lailatul qadar (malam tadi).” (HR.Bukhari dan Muslim)

Pernah pula di suatu tahun lailatul qadar jatuh pada malam 27. Ubai bin Ka’ab berkata:

والله إني لأعلمها وأكثر علمي هي الليلة التي أمرنا رسول الله صلى الله عليه وسلم بقيامها هي ليلة سبع وعشرين

“Demi Allah aku mengetahuinya (lailatul qadar), perkiraan saya yang paling kuat dia jatuh pada malam yang Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memerintahkan kami untuk bangun malam di dalamnya, yaitu malam dua puluh tujuh.” (HR. Muslim)

Pada tahun yang lain, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memerintahkan para sahabatnya untuk mencari lailatul qadar pada tujuh malam terakhir dari bulan Ramadhan:

فمن كان متحريها فليتحرها في السبع الأواخر

“Barang siapa yang ingin mencarinya (lailatul qadar) hendaklah ia mencarinya pada tujuh malam terakhir (dari bulan Ramadhan).” (HR. Bukhari dan Muslim)

Cara memadukan antara hadits-hadits tersebut di atas: dengan mengatakan bahwa lailatul qadar setiap tahunnya selalu berpindah-pindah dari satu malam yang ganjil ke malam ganjil lainnya, akan tetapi tidak keluar dari sepuluh malam terakhir dari bulan Ramadhan (Lihat Fathul Baari karya Ibnu Hajar, dan Asy-Syarh al-Mumti’ karya Syaikh al-Utsaimin (6/493-495))

Di antara hikmah dirahsiakannya waktu lailatul qadar adalah:

  1. Agar amal ibadah kita lebih banyak. Sebab dengan dirahsiakannya waktu lailatul qadar, kita akan terus memperbanyak shalat, dzikir, doa dan membaca Al-Qur’an di sepanjang malam-malam sepuluh terakhir Ramadhan terutama malam yang ganjil.
  2. Sebagai ujian dari Allah ta’ala, untuk mengetahui siapa di antara para hamba-Nya yang bersungguh-sungguh dalam mencari lailatul qadar dan siapa yang bermalas-malasan serta meremehkannya (Majaalisu Syahri Ramadhaan, karya Syaikh al-’Utsaimin hal: 163)

Maka seharusnya kita berusaha gigih pada sepuluh hari itu; menyibukkan diri dengan beramal dan beribadah di seluruh malam-malam itu agar kita bisa menggapai pahala yang agung itu. Mungkin saja ada orang yang tidak berusaha mencari lailatul qadar melainkan pada satu malam tertentu saja dalam setiap Ramadhan dengan anggapan bahawa lailatul qadar jatuh pada tanggal ini atau itu, walaupun dia berpuasa Ramadhan selama 40 tahun, barangkali dia tidak akan pernah sama sekali mendapatkan momen emas itu. Selanjutnya penyesalan saja yang ada…

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam telah memberikan teladan:

(كان النبي صلى الله عليه وسلم إذا دخل العشر شد مئزره وأحيا ليله وأيقظ أهله) متفق عليه

“Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam jika memasuki sepuluh (terakhir Ramadhan) beliau mengencangkan ‘ikat pinggangnya’, menghidupkan malamnya dan membangunkan keluarganya.” (HR. Bukhari dan Muslim)

dipetik dari CAHAYA KEMULIAANKU .

sempat juga merayau ke blog nawawi...

Bila & Bagaimana al-Qur’an Diturunkan?

Bila & Bagaimana al-Qur’an Diturunkan?

http://an-nawawi.blogspot.com

Di antara keistimewaan bulan Ramadhan adalah di mana Allah telah memuliakannya berbanding dengan bulan-bulan yang lain dengan memilihnya sebagai bulan diturunkannya al-Qur’an al-‘Azhim. Keistimewaan ini diberikan oleh Allah kepada bulan Ramadhan sebagaimana dinyatakan melalui firman-Nya (maksudnya),

“...Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan menjadi pembeza (di antara yang hak dengan yang bathil).” (Surah al-Baqarah, 2: 185)

Begitu juga sebagaimana dinyatakan di dalam hadis Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa Sallam bahawa bulan ramadhan merupakan bulan di mana Kitab-kitab Ilaahiyah diturunkan kepada para Nabi ‘alaihimus Salaam.

sempat juga curi-curi tengok filem panda....

" Yesterday is a history while tomorrow is a mystery but today, is a gift. That's why they call it 'present'. "

Well, many might know about this one, because i take it from the famous movie, Kungfu Panda. This is the words of Master Oogway when he said to Master Shifu. I found this words very beautiful. I don't really know how to explain these words, that's why i just state them as beautiful. These words make me think that even though we have our regrets (past) and also, we have a mission (future), we still have to live the day which is called today. We must appreciate every single miliseconds of our lives because this, will determine whether you will achieve your mission as you wish or you will left it as a regrets. Cheers....diambil daripada ASAK

ni pun sama

Tarawikh Prayer

When we talk about fasting month, we cannot run away from hearing Tarawikh prayer. This prayer is only enable during the ramadhan. This is one of the way to gain more advantage scientifically and spiritually. Why did i say that? Here goes

The Advantages Of Tarawikh Prayer :.........klik.....la......


Sunday, September 14, 2008

ramadhan di UiTM


alhamdulillah, sudah lama rasanya tidak berkesempatan menulis di dalam blog ini. hari ini ramadhan ke 14, bermakna sudah 13 hari ramadhan saya harungi. jika direnung kembali, muhasabah, sungguh kecewa dengan prestasi akademik, eh silap...ramadhan kali ini.

kelakar dan sedih jika ingin diceritakan satu persatu.

1RMD-penuh bersemangat, terawikh di masjid negeri. sungguh menkjubkan dan memberi satu nilai kepada saya iaitu, umat Islam di Malaysia masih berpegang teguh dan concern dengan agama mereka, tetapi nilai-nilai tesebut akan luntur dan terhakis sikit demi sedikit akibat kegagalan untuk mengatasi cabaran yang datang dari pelbagai aspek.

2RMD-alhamdulillah dapatlah terawikh di PUSAT ISLAm. sempat la daftar untuk tadarus...macam semester lepas....(sedihnya setakat harini, hanya sekali je sempat turun tadarus....sediee)

3rmd-siang ada HARI BERTEMU PELANGGAN FAKULTI PENDIDIKAN. 100 aduan daripada pelajar diterima. kami pula mengedarkan pelbagai pamplet dari pusat keselamatan, pusat kesihatan, pusai pemikiran dan kefahaman islam, unit NR, unit zakat, unit bantuan kewangan , unit kaunseling dan pelbagai lagi......malam tu pulak ada makmal ANIMAL PHYSIOLOGY. buka puasa di sebelah makmal biologi....tak sempat la nak terawikh...kena buat eksperimen. tapi takpe...ada alasan kukuh...

4rmd-terawikh di TErATAI la pulak. terawikh di sini ringkas, dan ada moreh...tak macm kolej lain...ada terawikh tapi takde moreh....best duduk TERATAI..

sebelah tu presiden PMH UiTM

5rmd-LAWATAN ke USIM di nilai N Sembilan. pelbagai kerenah dan perkara lucu berlaku. bukan menyebabkan kita ketawa terbahak-bahak, tetapi menyebabkan saya terfikir 23kali tentang cara adik-adik menguruskan perjalanan program. walaubagaimanapun, sesi LAWATAN UKHWAH KEMBARA MENELUSURI RAMADHAN ke USIM memberi 1001 makna dan ilmu kepada semua peserta.


6rmd-hari ini lawatan diteruskan ke MASJID NEGARA, melihat bagaimana pengurusan masjid dan kedudukan mesjid di Malaysia. tak sangka banyak yang saya tak tahu mengenai masjid ni. dan kita sebenarnya boleh buat banyak program usahasama dengan masjid ni . "peranan pemuda dalam membantu masjid adalah dengan mengimarahkan masjid. dengan cara itu akan terbuka leih bayak peluang untuk kita menyunbang kepada islam melalui masjid"

kesian tak dapat tempat duduk....

7rmd-tazkirah siri AL-KULIYYAH anjuran persatuan bahasa arab UiTM. kerjasama PMH UiTM dan CITU UiTM. penuh sampai tak muat dewan muktamar tu... kapasiti dewan muktamar 200 orang, yang hadir dalam 300 orang. TAHNIAH PER BAHASA ARAB.

8rmd-ada makmal ANIMAL PHYSIOLOGY. buka puasa di sebelah makmal biologi....tak sempat la nak terawikh...kena buat eksperimen. tapi takpe...ada alasan kukuh...

9rmd-sultan selangor datang UiTM. biasalah, kami diarahkan turun, lengkap berbaju melayu. kemudian ada MAJLIS BERSAMA TIMB MENTERI PENGAJIAN TINGGI. akhir sekali, sesi ucapan selamat hari raya bersama RTM. (sebenarnya sesi bersama menteri untk MPP, dan bersama RTM tu untuk kelab-kelab dalaman. tapi entah macam mana, pasukan uniform Komander dan RoTU pulak yang menjayakannya.mujurlah pasukan uniform ni bertindak mengikut arahan..)

10rmd-terawikh di TErATAI la pulak. terawikh di sini ringkas, dan ada moreh...tak macm kolej lain...ada terawikh tapi takde moreh....best duduk TERATAI..

11rmd-nak siapkan SCE punya angkara, lepas maghrib sibuk menscan buku teks bio....sampai jam 1030pm. kemudian kena pergi sek17 , bincang dalam kumpulan. malam tu perbincangan hingga jam 2 pagi...nak balik hostel tentu dah tutup pagar, jadi....tengok movie sejam...tidur ...sejam setengah...bangun ...bersiap turun Ko-Bomba....maksud tersiratnya...tertinggal lagi satu terawikh...

12rmd-ada daurah dakhili anjuran ISMA dan PEMBINA. sesi pembentangan buku bertajuk JALAN DAKWAH karangan ustaz mustafa muhammad.natijah daripada latihan KO-BOMBA UiTM pagi tadi, diikuti dengan MESYUARAT MALAM ANUGERAH DEKAN dan MALAM PRA GRADUAN fakulti pendidikan, maka sesi pembentangan tu jadi sesi tidur.....maafla...x larat la...(mana taknya, sesat cari MASJID UBUDIYAH seksyen 19 tu)

13rmd-hajat nak tidur sekejap, nak cover kepenatan siang tadi. tapi apakan daya, tidur malam tu nikmat terpanjang dan terhebat. isyak sampai sahur.....tarawikh dalam tidur ajela...rugi sehari ..

14rmd-harini la...terawikh sendirian berhad la jawabnya. nak siapkan assignment lab bio(animal physiology dan presentation school science malam ni...rugi lagi sehari...

Saturday, August 23, 2008

cuti semester baru berakhir







Alhamdulillah, cuti semester telah tamat tanpa ada apa-apa perkara yang tidak di ingini berlaku.
hari ini hari terakhir cuti semester, dan saya bersedia untuk menghadapi minggu akademik dengan lebih serius.
cuti bermula jumaat lepas, petang tu , saya gagahkan diri turun ke latihan ko kompeni pendidikan. walaupun nampak tidak berperanan, tetapi sebenarnya saya suka dan berminat untuk lihat cikgu mengajar. bukan setakat mengajar kawad, tetapi bagaimana mereka menerapkan nilai murni dan bagaimana mereka ingin menyampaikan objektif unit kokurikulum kepada pelatih. saya dapat sesuatu petang tu.-nilai memahami anak buah, dan nilai memudahkan apa uyang sebenarnya mudah tanpa dibayangi birokrasi.

esoknya , sabtu (cuba tulis english la pulak)...we suppossed to go to terengganu for an course handled by HEP. kursus revolusi minda 2. but, the trip was posponed. we need to join the UiTM homecoming. although we are not an alumni yet, but we have to join the explorace. -for me , i can gain more knowledge, and can find some alumni to be my new friends. actually my team in x-plorace also my new friends.

sunday, the trip to terengganu begin. we assemble at bus stop seroja at 3pm. waiting for the bus. 5 busses, until 5pm. alhamdulillah, the organizer was creative by giving us a task to be completed. trivia about UiTM. i was in the last bus, and arived at terengganu at 245am. first time doing ice breaking session on the bus.....new experience.

monday, first modul in the revolusi minda is ex-plorace. got the first envelope and forgot to do stretching. as the result, i cannot walk properly for three days....gelojoh!..padan muka...this also my first experience, running around dungun camous without stretching.

teusday, second day and the last day for the revolusi minda. first time for me to make banner, using pakka and sponge. we wrote "KAMI SEPENUH HATI MENYOKONG KEPIMPINAN DATO' SERI VC MEMPERTAHANKAN UiTM"-...ayat en saion yang bagi, kami tulis jeee...
but , i'm really thanked to UiTM to allow me to be part of this revolusi minda. i got many new knowledge, new friends, and new ideas....alhamdulillah....

wednesday, accidently i found fadhilah at HEP.she in trouble with his bomba bersama masyarakat programme. i want to go home, but , i think better i help him first. 10 thing-to-do, i just hekp him in what you must do......but i not help her to do that thing....why? becausa i want to go home.
=rm18 for s alam-batu pahat, and rm18 for bpahat-salam. amazingly, i only had 24hour to go home...1.45pm.....good bye shah alam




thursday..3.00pm good bye batu pahat. i got something from home. my new spirit and soul. rm100 from abah , and rambutan. azam sem baru: ANWAR 3B SEBENAR




friday, no activity for that day.why? because i cannot walk properly and i had fever....wahana revolusi minda tu lah! just helping hj hanif at pusat islam. bentang sejadah, safrah and wash my clothes. also preparation for saturday.

saturday: program tautan kasih berdsama 3B at sek men agama hj mohd yatim, ulu gadong, rembau negeri sembilan. as a project manager....alhamdulillah , berjaya dgn lancar.
http://www.jemaahulugadong.org/

konsert gegar U-penuh sampai kena halau balik......i was there, not because of the concert, but because UiTM. komander kesatria wajib turun buat kawalan pelajar di DSB. but i got many new knowledge last night, and books, and friends. i turn into positive point, although i still dare to say that gegar U should not be done in UiTM.
1-saya berpendapat:bagus kalau semua konsert adalah tertutup. kerusi boleh diasingkan, orang tak terlalu banyak, dan senag di kawal. kalau nak buat konsert juga, buat di dalam dewan. jangan buat di dataran terbuka.
2.saya kagum: ada pihak yang berani menyebar risalah "antara 2 jalan: syurga,neraka-dsbUiTM(gegar U) atau dataran salam ( ceramah palestin). bagus...saya bangga dengan .anda teruskan!!!
3.saya tak kesal: ramai pelajar uitm datang, dan kena halau sebab dewan dah penuh. pelajar unisel pun ada yang balik, sebab tak dapat masuk. pelajar universiti lain pun ada jugak, lagi ramai. tapi mereka dapat masuk......bermusafir untuk ke konsert BUDI PENYAYANG gegar U.
4.bekenalan dengan peg pemasaran utusan. borak dengan mesra, akhirnya dapat beg, air 2 tin, majalah saji dan al-islam dengan potongan terlebih. tapi bagi saya yang penting , sy dapat no contact abang tu....
sunday; he harini la... update blog...and prepare for test....
NEXT WEEK






  1. isnin pg-TEST math (probability-MAT) TEST research proposal (EDU), HANTAR research journal (EDU) , PRESENT misconception in brain (SCE)



  2. isnin,ptg- event manager team for jamuan penghargaan pasukan SAF fakulti pendidikan.(SMFP)



  3. isnin mlm-peserta malam karnival bahasa ketiga ( assume as kelas juga la, sebab ada attendance-BMD)



  4. sel pg-TEST kimia (CHM fsg),



  5. sel ptg-SIAPKAN summary untuk misconception (SCE)



  6. sel mlm-masjid



  7. rab pg-RESEARCH bio



  8. rab ptg-RESEARCH ( kajian lapangan sekolah )



  9. rab mlm-HANTAR lab report bio. MEETING bomba



  10. kham pg-LATIH dialog mandarin



  11. kha ptg-HANTAR latihan tulisan mandarin



  12. kha mlm-HANTAR lab report kim



  13. jum pg-RESEARCH bio



  14. jum ptg-BANTU ko-kesatria pendidikan



  15. jum mlm- ROW CALL level teratai



  16. sab pg- TURUN ko-bomba UiTM,



  17. sab ptg-IRING prog bomba bersama masyarakat darul Falah



  18. sab mlm-KAWALAN PELAJAR FESTIVAL KEMERDEKAAN UiTM

barulah sedar rupanya english saya masih kelam kabut. ...belajar dan terus belajar.........
ANWAR 3B SEBENAR

Universiti dan Mahasiswa: Mencipta alam yang diimpikan

Mahasiswa: Mencipta alam yang diimpikan
Posted by Shinobi D. Awan on January 30, 2008
Artikel ringkas ini ditulis untuk membetulkan persepsi terhadap peranan universiti dan mahasiswa. Dari pandangan sempit kepada paradigma yang lebih mendasar dan menyeluruh. Dari itu, mahasiswa akan lebih sedar bahawa kehadiran mereka di univeristi bukan semata-mata untuk menaiki pentas konvokesyen selepas bergraduasi, tapi supaya mereka bersiap untuk berpencak di pentas masyarakat yang sebenar.


Pengenalan alam universiti
Sebelum meneruskan bicara, suka untuk penulis mulakan dengan petikan kata-kata tokoh yang menggambarkan pandangan, kritikan dan harapan terhadap mahasiswa dan universiti:

“Sekalipun usaha-usaha pelajar patut diberi pujian, saya berharap persatuan pelajar patut memikirkan soal melibatkan gerakannya kepada kebajikan umum yan merangkumi bidang-bidang yang luas”- Datuk Alexander Oppenheim, bekas Naib Canselor Universiti Malaya

“Universiti yang baik adalah universiti yang menggambarkan dan mencerminkan masyarakat luar”- Prof. Diraja Ungku Aziz, bekas Naib Canselor Universiti Malaya

“Kegiatan universiti yang sebenar menjadikan universiti sebagai rujukan masyarakat dalam pembinaan ummah”- Prof Shaharir, bekas Timbalan Naib Canselor UKM

Kesemua tokoh ini memberikan gambaran tentang peri pentingnya peranan universiti terhadap masyarakat dan kepentingan mahasiswa memainkan peranan untuk menterjemahkan peranan universiti yang sebenar. Universiti berdiri atas nilai intelektualisme dan keilmuan. Maka atas nilai ini jugalah universiti sewajarmya memainkan peranan dalam mendidik masyarakat kearah membina generasi yang lebih baik.

Universiti bukanlah seperti sebuah sekolah, yang peranan pelajar di dalamnya hanya belajar untuk lulus peperiksaan dan mendapatkan sijil. Lebih dari itu, universiti berperanan mendidik mahasiswa khususnya dan masyarakat luar umumnya secara akademik dan intelek, agar tahun-tahun yang mendatang akan menampilkan satu generasi yang lebih berkualiti dari generasi sebelumnya. Besarlah harapan mereka yang berjiwa besar untuk melihat insan-insan yang mereka didik akan mejadi lebih berjaya dari diri mereka sendiri.
Universiti juga merupakan alam transisi bagi mahasiswa, dari zaman ‘budak-budak’ kepada alam realiti dunia sebenar. Dari individu yang hanya tahu memikirkan tentang diri sendiri kepada individu yang cakna kepada ummah. Dari individu yang tidak dilengkapi sebarang kemahiran kepada individu yang memiliki pakej lengkap untuk dicampakkan ke medan tempur. Dari individu yang hidup dalam dunia sendiri kepada individu yang hidup dengan dunia yang sebenar, bahkan mereka menghidupkan dunia itu bertunjangkan nilai-nilai keilmuan. Maka, universiti yang sebenar patut memiliki pakej yang sesuai untuk me’mahasiswa’kan mahasiswa.

Pengenalan alam mahasiswa
Mahasiswa adalah unit penting bagi sesebuah universiti. Tanpa mahasiswa, maka tidak akan universiti. Mahasiswa merupakan golongan yang tertanggung di pundak mereka tanggungjawab untuk merealisasikan hasrat penubuhan sesebuah universiti.
Maksudnya, mahasiswa tidak boleh hanya dibiarkan dalam dunia akademik semata-mata, sebaliknya perlu diberikan pendedahan tentang alam realiti kehidupan dan dilengkapkan dengan segala macam kemahiran. Pembinaan kemahiran ini bukanlah sekadar suka-suki atau hanya untuk mencukupkan syarat akademik, sebaliknya ia memiliki objektif yang futuristic untuk mencapai visi dan misi penubuhan universiti. Produk-produk kelahiran universiti diharap tidak hanya sekadar memenuhi ruang-ruang kosong alam kerjaya, bahkan mereka dapat membimbing dan memimpin masyarakat keluar dari kepompong sempit kepada masyarakat yang berkesedaran dan terdidik.

Untuk memastikan produk sesebuah universiti itu berkualiti, maka proses penghasilannya sangat penting. Proses yang dimaksudkan adalah bagaimana mahasiswa dibentuk dan dicanai dari sudut minda dan kemahiran mereka sepanjang tempoh mereka berada di universiti. Alam mahasiswa di universiti merupakan medan latihan (training ground) yang terbaik. Mereka perlu ditempa dan dicanai dengan segala macam kemahiran, dibekal dan ditiupkan dengan semangat juang disertai dengan pembongkaran bedah siasat social agar mereka mampu mengaplikasi kemahiran yang mereka ada sesuai pada tempatnya.

Antara impian dan realiti: pilih untuk me’realiti’kan impian.
Namun, realiti universiti dan mahasiswa sekarang ini seolah-olah sangat jauh dari apa yang diimpikan. Ini bukan masalah impian ini hanya fantasi yang tidak realistik, tetapi realiti yang berlaku ini yang tersasar jauh dari matlamat. Mahasiswa dilihat hanya perlu menamatkan pengajian 4 tahun sarjana muda dengan belajar dan menyiapkan assignment, kemudian mengisi ruang-ruang kerja kosong di pasaran. Titik. Cukupkah begitu? Tidak!
Realiti yang berlaku berpunca dari pelbagai faktor. Baik dari sudut dalaman mahupun luaran dari dunia universiti dan mahasiswa. Walau apapun punca masalah yang berlaku, ia tidak sepatutnya dijadikan alasan untuk terus membiarkan univesiti dan mahasiswa terus dibelenggu dengan sindrom kaku, lesu dan beku. Langkah perlu diambil bagi membaikpulih senario ini.

Oleh itu, mahasiswa perlu bertindak proaktif. Adalah mustahil untuk mengharapkan semua mahasiswa bertindak. Oleh itu, mahasiswa yang berkesedaran perlu memainkan peranan, menongkah arus lesu alam mahasiswa untuk mencipta arus dan gelombang baru. Arus dan gelombang baru ini diharapkan agar dapat meletakkan alam universiti dan mahasiswa kembali ke jalan yang sepatutnya. (keep on track).
Susah? Kurang tenaga? Tiada idea? Banyak cabaran? Itu semua alasan.

“Most of the important things in the world have been accomplished by people who have kept on trying when there seemed to be no hope at all.”(Dale Carnegie)

di curi daripada http://ultimatum21.wordpress.com/