Pages

ASK ME .......fill in the boxes with your questions. InsyaAllah, get the answer within 48 hours!

Name:
Email Address:
Kategori Pembaca Pelajar saya
Remaja / Pelajar
Belia / Penuntut IPT
Dewasa
Warga Pendidikan
Komen dan Cadangan penambahbaikan blog.
Kongsikan apa-apa sahaja. Utarakan soalan anda. InsyaAllah, saya akan berusaha menjawabnya.

This contact form was created by Freedback.

Berpindah-MOVING-

assalamualaikum.

Bermula Januari 2012, anwarjauhari telah menjadikan blog http://cikguhairul.blogspot.com sebagai laman utama.

Justeru, laman anwaruitm ini hanya akan digunakan bagi memuatkan entri tahap tinggi yang tidak sesuai dimuatkan di dalam blog cikguhairul.

Walaupun begitu, setiap komen dan maklumbalas (borang freedback) yang pengunjung tinggalkan tetap saya berikan perhatian.InsyaAllah.

Sunday, December 16, 2007

rewang-rewang


bermula hari sabtu petang, rewang dimulakan. tapi bagi saudara yang dekat, hari jumaat dah datang dah. nostalgia rewang suadah lama tak di rasa kerana maklumlah belajar di negeri orang, cuti pun sekalisekala.

banyak pengajaran dan info tambahan yang boleh diambil.
1.datang walaupun sekejap"tunjuk muka" adalah penting. kenapa? sebab mengenangkan kalau bukan kita yang rewang, siapa lagi. kalau kita tak rewang , jangan marah kalau time kita walimah, takde siapa nak tolong.lagipun itu hak jiran kita...

2. time rewang macam ni lah kenal sedara. mana taknya sedara jauh datang sekai setahun (raya) itupun kalau sempat jumpa.jadi kalau ada kenduri kahwin , ada peluang la kita jumpa sedara sekampung yang dah merantau....

3. kali pertama rewang sampai 2 pagi. kupas bawang ramai-ramai pastu borak sakan.walaupun kita borak sampai pagi, sekurangnya kita buat tuan rumah ayem (suka sebab ada orang yang datang tolong).lagipun kalau kita datang , meriah la sikit majlis kahwin anak tuan rumah tu.

4. time rewang la ada masa banyak utk borak. beza dgn borak kat warong, borak sambil rewang ada hasilnya. boraklah dari nostalgia sek rendah sampailah isu sensitif, sedar-sedar dah habis kupas awang, kentang , halia, dan lain2 lagi sampai 2 -3 guni. ok lah tu....ilmu bertambah, penat tak terasa sangat.

5. time mcm ni nak beajar masak. hehe saya duduk kat bangsal masak, bukannya tolong berat-berat. tengok orang masak je.....senyum-senyum , ketawa sikit, bila balik, barulah dapat ilmu masak sikit. tapi ilmu masak asas la.
ok lah dah maghrib...sambung lain kali....edisi korban...http://mppuitm.forumup.com/?mforum=mppuitm


No comments: