Pages

ASK ME .......fill in the boxes with your questions. InsyaAllah, get the answer within 48 hours!

Name:
Email Address:
Kategori Pembaca Pelajar saya
Remaja / Pelajar
Belia / Penuntut IPT
Dewasa
Warga Pendidikan
Komen dan Cadangan penambahbaikan blog.
Kongsikan apa-apa sahaja. Utarakan soalan anda. InsyaAllah, saya akan berusaha menjawabnya.

This contact form was created by Freedback.

Berpindah-MOVING-

assalamualaikum.

Bermula Januari 2012, anwarjauhari telah menjadikan blog http://cikguhairul.blogspot.com sebagai laman utama.

Justeru, laman anwaruitm ini hanya akan digunakan bagi memuatkan entri tahap tinggi yang tidak sesuai dimuatkan di dalam blog cikguhairul.

Walaupun begitu, setiap komen dan maklumbalas (borang freedback) yang pengunjung tinggalkan tetap saya berikan perhatian.InsyaAllah.

Monday, December 06, 2010

nota kepada diri 1 muharram

Alhamdulillah, 1 Muharram 1432 hijrah ini telah tiba, membuktikan nikmat dan kasih sayang Allah yang sangat tidak ternilai harganya dicurahkan kepada kita. Cuma kita sebagai makhluknya yang sering lupa dan lalai dalam mengingati nikmat-nikmat-Nya, malas untk mengabdikan diri kepada-Nya dan sombong untuk sujud menghinakan diri kepada-Nya. Semoga Allah mengampunkan dosa kita yang pernah kita lakukan sama ada yang nyata mahupun yang tersembunyi.

Selawat dan salam khusus untuk nabi Muhammad, penutup segala nabi dan contoh teladan sepanjang zaman. Kebijaksanaan dan akhlak baginda merupakan satu-satunya sumber inspirasi yang mampu memotivasikan setiap umat.

Bersempena permulaan hari dalam tahun 1432 Hijrah ini, saya terpanggil untuk memulakan tajuk asas dalam Islam. Setiap muslim wajib menyedari bahawa kesempurnaan iman bukan semata-mata mempercayai rukun Iman semata-mata, malah ia amat berhajatkan kepada pembuktian dengan amalan bertepatan dengan hadis riwayat Muslim yang bermaksud “ iman adalah mengiktikad dengan keyakinan di dalam hati, dan mengikrarkan dengan lidah, dan mengerjakan dengan anggota (segala apa yang diykinkan)”.

Dasar utama iman adalah mengakui bahawa tiada tuhan yang disembah melainkan Allah. Mempercayai malaikat-Nya, mempercayai rasul utusan-Nya, mempercayai kitab-kitab-Nya, mempercayai Qada’ dan Qadar-Nya serta mempercayai hari kiamat.
Kemantapan iman seseorang tidak hanya sekadar iktikad dengan hati semata-mata. Keprihatinan dalam mengawal diri dalam menjalani kehidupan dengan menampilkan ciri-ciri keimanan adalah neraca untuk menilai sama ada seseorang itu beriman dengan iktikad yang sempurna atau hanya sekadar iman dengan lisan sahaja.
Diantara ciri-ciri orang beriman adalah
 1. 1.    Sentiasa berfikir tentang sesuatu yang dijadikan oleh Allah di muka bumi ini, yang akhirnya menjurus untuk tunduk mengagungkan-Nya dengan mengamalkan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya.
 2. 2.    Memiliki sifat malu dalam kehidupan. Malu daripada melakukan sesuatu yang bertentangan dengan ajaran Allah, malu jika meninggalkan perintah-perintah-Nya. Ini semua didasari oleh keimanan bahawa seluruh gerk-laku kehidupan kita sentiasa diperhatikan oleh Allah. Jika rasa malu itu hilang dari diri seseorang, maka tidak hairanlah baginya melakukan perkara-perkara yang mungkar serta maksiat.
 3. 3.    Cenderung untuk melakukan kebaikan dan kebenaran.
 4. 4.    Ikhlas dalam setiap kerja atau amal yang dilakukan , tanpa mengharapkan sesuatu pembalasan, samaada pembalasan dari manusia atau daripada Allah. Keikhlasan ini terbit apabila meyakini bahawa setiap yang dikerjakan hanya semata-mata kerana tunduk dan patuh kepada penciptanya.

Kelazatan dan kemanisan iman tidak akan tercapai seandainya sesuati perkara atau amal yang dikerjakan mempunyai pengharapan kepada yang lain selain daripada Allah.
Bagi setiap manusia yang memperolehi kelazatan iman, mereka akan merasakan bahawa dirinya sentiasa berhadapan dengan penciptanya iaitu Allah S.W.T. Mereka akan sentiasa mengharapkan bahawa setiap perbuatan dan amalannya diredhai Allah S.W.T. Mereka juga sentiasa waspada dan curiga seandainya perlakuan hidupnya dicemari dengan ciri-ciri yang boleh mendorong kepada tegahan Allah.
Surah al-Mukminun secara jelas mendefinasikan orang mukmin sepertimana berikut:
 1. 1.    Sesungguhnya beruntunglah bagi orang-orang yang beriman.
 2. 2.    Mereka yang khusyuk dalam mengerjakan solat.
 3. 3.    Dan yang menjauhi perkataan yang kosong dan kotor.
 4. 4.    Dan yang mengeluarkan zakat.
 5. 5.    Dan yang menjaga kehormatannya (tidak melepaskan syahwatnya).
 6. 6.    Melainkan kepada isterinya dan hamba perempuan mereka, sesungguhnya itu tidaklah tercela.
 7. 7.    Tetapi orang-orang yang mencari selain daripada itu, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas.
 8. 8.    Dan orang-orang  yang memelihara amanah dan memenuhi janji.
 9. 9.    Dan yang menjaga solat mereka.
 10. 10. Dan itulah orang-orang  yang layak mempusakai.
 11. 11. Mereka mempusakai syurga firdaus, dan mereka kekal didalamnya.

Semoga artikel pendek diatas membantu kita untuk meningkatkan tahap keimanan kita kepada Allah. Tanggapan bahawa iman hanya dalam hati
Rujukan; Mutiara Hadis Ke Arah Membentuk Peribadi Mukmin Amir haji Marzuki, Bahagian Dakwah Jabatan Agama Islam Selangor.

Anwarjauhari,
1 Muharram 1432, Selasa
Bilik imam surau S17

AnwarJauhari www.anwaruitm.blogspot.com "Dari Abi Said Al-Khudri r.a, katanya : Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : "Sesiapa antara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya (kuasanya). Sekiranya ia tiada berkuasa, hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya (nasihatnya). Sekiranya ia tiada berkuasa, hendaklah ia mengubahkannya dengan hatinya (tidak meredhai perbuatan tersebut). Dan yang demikian adalah selemah-lemah iman."

No comments: