Pages

ASK ME .......fill in the boxes with your questions. InsyaAllah, get the answer within 48 hours!

Name:
Email Address:
Kategori Pembaca Pelajar saya
Remaja / Pelajar
Belia / Penuntut IPT
Dewasa
Warga Pendidikan
Komen dan Cadangan penambahbaikan blog.
Kongsikan apa-apa sahaja. Utarakan soalan anda. InsyaAllah, saya akan berusaha menjawabnya.

This contact form was created by Freedback.

Berpindah-MOVING-

assalamualaikum.

Bermula Januari 2012, anwarjauhari telah menjadikan blog http://cikguhairul.blogspot.com sebagai laman utama.

Justeru, laman anwaruitm ini hanya akan digunakan bagi memuatkan entri tahap tinggi yang tidak sesuai dimuatkan di dalam blog cikguhairul.

Walaupun begitu, setiap komen dan maklumbalas (borang freedback) yang pengunjung tinggalkan tetap saya berikan perhatian.InsyaAllah.

Friday, December 10, 2010

siri NOTA KEPADA DIRI

NOTA KEPADA DIRI

siri 1M: iman dan amal soleh

Kemantapan iman seseorang tidak hanya sekadar iktikad dengan hati semata-mata. Keprihatinan dalam mengawal diri dalam menjalani kehidupan dengan menampilkan ciri-ciri keimanan adalah neraca untuk menilai sama ada seseorang itu beriman dengan iktikad yang sempurna atau hanya sekadar iman dengan lisan sahaja.Diantara ciri-ciri orang beriman adalah

siri 2M: hakikat taqwa

Marilah kita bertakwa kepada Allah dengan meninggalkakan rasa takut kepada Allah. Takut kepada Allah tidak cukup diucapkan dengan kata-kata, namun harus dibuktikan dengan amal perbuatan.
Abu Laits Samarqandi rah.a. menegaskan bahawa seseorang dinyatakan mempunyai rasa takut kepada Allah apabila mempunyai tujuh tanda berikut:siri 3M: sukarkah mencari yang solehah?


BAGAIMANAKAH KAEDAHNYA?
Kunci kejayaan untuk mendapat isteri yang solehah terletak pada diri lelaki itu sendiri. Semuanya bermula dengan usaha terhadap diri kita sendiri. Walaupun kaedah ini dilihat agak lembap, tetapi ia boleh dipercepatkan dengan syarat, lelaki itu cepat membuat perubahan membina sifat-sifat soleh di dalam dirinya. Itulah ikhtiar terbaik yang perlu ditekankan oleh setiap lelaki.


sila layari:


http://konvoikesurau.blogspot.com/
AnwarJauhari www.anwaruitm.blogspot.com "Dari Abi Said Al-Khudri r.a, katanya : Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : "Sesiapa antara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya (kuasanya). Sekiranya ia tiada berkuasa, hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya (nasihatnya). Sekiranya ia tiada berkuasa, hendaklah ia mengubahkannya dengan hatinya (tidak meredhai perbuatan tersebut). Dan yang demikian adalah selemah-lemah iman."

No comments: